Ucraina şi Elveţia vor găzdui la Davos noi negocieri asupra planului de pace propus de Zelenski

Publicat:

Ucraina şi Elveţia vor găzdui la Davos noi negocieri asupra planului de pace propus de Zelenski

Ucraina şi Elveţia vor găzdui o nouă reuniune asupra planului de pace ucrainean, duminică, în staţiunea elveţiană Davos, cu participarea a circa 120 de consilieri în probleme de securitate naţională, a anunţat joi Ministerului Afacerilor Externe al Elveţiei, informează Reuters.

Aceasta va fi cea mai recentă reuniune dintr-o serie întreagă de întâlniri menite să adune susţinere pentru planul de pace al Ucrainei, potrivit stiripesurse.ro.


Citeşte şi:  Schengen – Fostul premier bulgar atacă dur Austria și vorbește despre șantaj: Și noi putem face asta!/ Apel la România

Reuniunea, care va avea loc înainte de Forumul Economic Mondial ce va începe a doua zi, este a patra de acest fel şi cea mai mare de până acum, după reuniunile precedente de la Copenhaga, Jeddah şi, mai recent, Malta, în octombrie.

Oficiali au sperat că reuniunea din Malta va duce la stabilirea unei date pentru un summit de pace global în scopul construirii unei coaliţii de sprijin pentru planul de pace în zece puncte al Ucrainei, elaborat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în decembrie 2022.

Totuşi, copreşedinţii s-au limitat la acea vreme la un comunicat comun în care au subliniat angajamentul participanţilor pentru o pace justă şi durabilă.

Un oficial de rang înalt de la Kiev a declarat pentru Reuters în noiembrie că un summit pentru implementarea planului “ar putea” avea loc în februarie 2024, Ucraina nutrind temerea că războiul din Gaza ar putea face mai dificilă obţinerea de sprijin diplomatic pentru proiectul său de pace.

Citeşte şi: Turismul în Israel a crescut în 2023 în pofida războiului

“Formula de pace” lui Zelenski include apeluri pentru restaurarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse, protejarea rezervelor de energie şi mâncare, siguranţa nucleară şi eliberarea prizonierilor.

Discuţiile asupra planului de pace nu includ Rusia, care şi-a lansat invazia la scară mare asupra Ucrainei în februarie 2022 şi care a ocupat aproape o cincime din Ucraina. Rusia respinge “formula de pace”, afirmând că aceasta va fi imposibil de implementat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 29 septembrie în Istorie

Evenimentele Zilei de 29 septembrie în Istorie 29 septembrie este a 272-a zi a calendarului gregorian și a 273-a zi în anii bisecți. 93 zile...

Horoscop 29 septembrie 2024 

Horoscop 29 septembrie 2024  O zi încărcată pentru majoritatea nativilor. A avut timpul pentru alegeri clare, fie în plan personal, fie în plan profesional,...

Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene

Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene Cântăreața Lana Del Rey, în vârstă de 39 de ani, s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene, un ghid...

Cum au ajuns o mamă și fiica ei să ‘antreneze’ bacterii pentru a restaura frescele din biserici

Cum au ajuns o mamă și fiica ei să 'antreneze' bacterii pentru a restaura frescele din biserici În timp ce microbiologul spaniol Pilar Bosch căuta...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.