Ucraina și Moldova au convenit asupra unei noi rute de tranzit pentru gazul rusesc prin Transnistria

Publicat:

Ucraina și Moldova au convenit asupra unei noi rute de tranzit pentru gazul rusesc prin Transnistria

Moldova și Ucraina au ajuns la un acord informal pentru extinderea aprovizionării cu gaze naturale în regiunea nerecunoscută a Transnistriei, după încheierea contractului de tranzit cu Gazprom din Rusia, la sfârșitul anului 2024. 

Despre acest lucru a anunțat ministrul Energiei al Republicii Moldova, Viktor Parlicov, într-un interviu acordat Bloomberg, relatează delo.ua. În aprilie, operatorul rețelei de gaze din Ucraina a refuzat să prelungească acordurile de interconexiune care să permită tranzitul gazului rusesc prin principala trecere transfrontalieră de la Sudzha anul viitor. Însă, conform acordurilor preliminare, se analizează o nouă rută de livrare a gazului rusesc către Transnistria nerecunoscută, care va trece prin Turcia.


În acordul moldo-ucrainean, Gazprom ar putea furniza gaz Turciei și apoi prin Bulgaria și România, dar tot ar trebui să treacă prin gazoductul ucrainean.

„Acordul vine în timp ce comercianții de energie urmăresc modul în care întreruperea aprovizionării cu gaze rusești prin Ucraina va afecta Europa iarna viitoare. Permisiunea de tranzitare prin Transnistria  ar putea încuraja faptul că acordurile de tranzit ale Ucrainei cu alte țări sunt încă posibile”, scrie publicația Bloomberg.

Totodată, menționează că, după începutul războiului din Ucraina, Moldova  s-a dezis de gazul rusesc, cumpărând combustibil exclusiv pe piața europeană. Dar Gazprom continuă să furnizeze gaze Transnistriei, care furnizează Republica Moldova cu energiei electrică.

Potrivit lui Parlikov, încă rămâne întrebarea cine va suporta costurile și dacă Gazprom va plăti taxe de tranzit sau dacă va refuza și va opri furnizarea de gaze către Transnistria la încheierea acordului.

Contractul de energie electrică cu Moldova este cea mai mare sursă de venit pentru Transnistria.

„Nu ne vom amesteca în acest tranzit, pentru că nu vrem să creăm o criză în regiune, mai ales că această criză devine imediat o problemă pentru întreaga Moldova”, a spus Parlicov.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența

O turistă care a mimat un act sexual cu statuia lui Bacchus a stârnit scandal la Florența O turistă fotografiată în timp ce mima un...

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF)

Prima cartografiere 3D a inimii până la scară celulară (ESRF) Cercetători au realizat prima imagine 3D a două inimi umane, una sănătoasă şi cealaltă bolnavă,...

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu ‘orice’ preşedinte al Statelor Unite

Lavrov: Rusia este dispusă să coopereze cu 'orice' preşedinte al Statelor Unite Rusia este dispusă să coopereze cu ”orice” preşedinte al Statelor Unite ”pregătit să...

Patru femei şi un bărbat la conducerea UE

Patru femei şi un bărbat la conducerea UE Ursula von der Leyen, realeasă joi la conducerea Comisiei Europene (CE), nu este singura femeie în sferele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.