Ucraina şi Rusia au convenit crearea de coridoare umanitare şi o încetare temporară a focului

Publicat:

A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a anunţat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, potrivit Reuters şi EFE, scrie agerpres.  

”Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam”, a scris acesta pe Telegram.


Citește și : Franţa şi Germania CONFISCĂ iahturile oligarhilor ruşi

Totuşi, a adăugat el, ”părţile au ajuns la o înţelegere asupra creării comune de coridoare umanitare, cu o încetare temporară a focului”.

Cele două părţi s-au înţeles de asemenea asupra livrării de alimente şi medicamente în zonele unde se desfăşoară cele mai grele lupte.

”Tot ce pot spune este că am discutat aspectul umanitar suficient de detaliat, pentru că foarte multe oraşe sunt acum încercuite. Este o situaţie dramatică cu medicamentele, alimentele şi evacuarea”, a deplâns Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

El a mai spus că va urma o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia, despre care nu a dat detalii.

La rândul său, negociatorul rus Vladimir Medinski a transmis că Rusia sprijină ideea creării unor coridoare umanitare pentru civili şi o posibilă încetare a focului în apropierea acestora, el descriind discuţiile desfăşurate joi drept un ”progres substanţial”.

”Chestiunea principală soluţionată astăzi este cea a salvării civililor aflaţi în zona luptelor” şi ”cred că este un progres important”, a punctat acesta.

Discuţiile s-au axat pe chestiunile umanitare, militare şi ”soluţionarea politică viitoare a conflictului”, a rezumat el. ”În general, a fost înţelegere la masa negocierilor”, dar în anumite chestiuni ”partea ucraineană are nevoie de timp pentru reflecţie şi consultări la Kiev”, a mai descris Medinski discuţiile, care însă nu pun capăt războiului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

BBC: Ofensiva Ucrainei subminează imaginea lui Putin de lider care garantează siguranța rușilor

BBC: Ofensiva Ucrainei subminează imaginea lui Putin de lider care garantează siguranța rușilor Trupele Ucrainei continuă să avanseze pe teritoriul regiunii ruse Kursk, iar acest...

Rusia afirmă că forţele sale au cucerit satul Ivanivka şi avansează spre un oraş-cheie din estul Ucrainei

Rusia afirmă că forţele sale au cucerit satul Ivanivka şi avansează spre un oraş-cheie din estul Ucrainei Rusia a declarat joi că forţele sale au...

Cinci civili au fost ucişi în urma unor atacuri ruse în trei regiuni din sudul şi estul Ucrainei

Cinci civili au fost ucişi în urma unor atacuri ruse în trei regiuni din sudul şi estul Ucrainei Lovituri ruse au provocat moartea a cinci...

WSJ: Sabotarea Nord Stream, aprobată la cel mai înalt nivel ucrainean, de către Zelenski

WSJ: Sabotarea Nord Stream, aprobată la cel mai înalt nivel ucrainean, de către Zelenski Sabotarea gazoductului Nord Stream în 2022, în Marea Baltică, a fost...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.