X

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina strânge probe pentru CPI privind victimele civile ale minelor terestre lăsate de ruşi

Ucraina a documentat moartea a aproape 300 de civili din cauza minelor terestre lăsate de forţele ruse şi strânge probe pentru Curtea Penală Internaţională (CPI), a anunţat vineri Serviciul ucrainean de securitate (SBU), transmite Reuters.

Invazia lansată de Rusia în 24 februarie 2022 s-a soldat cu moartea a zeci de mii de civili, potrivit Naţiunilor Unite, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

SBU a menţionat într-o declaraţie că peste 1.000 de ucraineni au fost răniţi şi 297 ucişi, majoritatea în regiunile estice Doneţk şi Harkov, din cauza minelor de diverse tipuri.

”Pentru a disimula aceste arme, ocupanţii folosesc diverse obiecte, inclusiv jucării pentru copii sau cutii de bomboane. În plus, grupurile de sabotaj ruse adesea plasează mine pe teren pentru a-şi acoperi retragerea de pe linia frontului şi din zonele de graniţă”, a adăugat SBU în declaraţie.

Rusia a respins acuzaţia că a ţintit civili în timpul invaziei sale, care a inclus lovituri aeriene asupra infrastructurii esenţiale din zone populate mult în spatele liniei frontului.

Tot vineri, procurorii din regiunea Harkov au afirmat că lansează o anchetă privind crime de război după ce şase persoane au fost rănite de explozia unei mine.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Tags: CPImineucraina
Externe