X

Ucraina suplimetează bugetul armatei cu 11 miliarde de dolari

Ucraina suplimetează bugetul armatei cu 11 miliarde de dolari

Deputaţii ucraineni au aprobat, cu o majoritate covârşitoare de voturi, o majorare a bugetului de stat ce prevede cheltuieli suplimentare echivalente cu peste 11 miliarde de dolari, din care cea mai mare parte va merge către armată, a relatat miercuri presa locală, transmite dpa, potrivit stiripesurse.ro.

Această majorare creşte bugetul anual de cheltuieli cu aproximativ 13%, aducându-l la peste 90 miliarde de dolari, o cifră record pentru Ucraina.

Citeşte şi: Cel mai ţintit atac din istorie! Pagerele libanezilor AU EXPLODAT din senin (VIDEO)! Sunt mulţi morţi şi mii de răniţi! – Stiripesurse.md

Creşterea va fi finanţată prin venituri fiscale mai mari şi împrumuturi, inclusiv de la Uniunea Europeană.

Ucraina suplimetează bugetul armatei cu 11 miliarde de dolari

În plus, sunt prevăzute economii în sectorul social.

În prezent sunt dezbătute în parlament majorări controversate de taxe.

Ajustările bugetare au devenit necesare pentru plata pe septembrie a primelor soldaţilor din prima linie. Planificarea bugetară iniţială pentru 2024, conform premierului Denis Şmîhal, lua în calcul lupte doar până la sfârşitul lui august.

Banca Centrală a Ucrainei devalorizează lent grivna, moneda naţională, parţial pentru a susţine bugetul.

Ucraina suplimetează bugetul armatei cu 11 miliarde de dolari

De la începutul anului, grivna s-a depreciat cu circa 8% faţă de dolar şi cu aproape 10% faţă de euro.

Ajutoarele în bani şi împrumuturile externe se traduc astfel în sume mai mari în grivne. Pentru 2025, proiectul de buget prevede deja o depreciere suplimentară de circa 8% a monedei.

Ucraina respinge de peste doi ani şi jumătate o invazie rusă. De la începutul războiului, Ucraina a primit din străinătate ajutoare financiare echivalente cu aproape 100 miliarde de dolari, menţionează dpa.

Tags: armatabugetDenis Şmîhalucraina
Război in Ucraina