X

Ucraina susţine că nu a văzut semne ale unei concetrări de trupe în Belarus, în apropierea frontierei comune

Ucraina susţine că nu a văzut semne ale unei concetrări de trupe în Belarus, în apropierea frontierei comune

Poliţia de frontieră din Ucraina a anunţat joi că nu a văzut semne de mişcări de trupe din Belarus sau de echipamente militare în apropierea graniţei comune, după ce Minskul a anunţat că trimite în zonă trupe suplimentare, relatează Reuters.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat, duminică, că a desfăşurat aproape o treime din forţele sale armate de-a lungul frontierei, pretinzând că Kievul a staţionat aici peste 120.000 de soldaţi, potrivit stiripesurse.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

“Nu vedem nicio mişcare directă în apropierea frontierei, nici de echipament, nici de personal”, a declarat la televiziunea naţională Andrii Demcenko, purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră.

El a adăugat că situaţia din apropierea frontierei cu Belarus “nu s-a schimbat în general”.

Luni, Andrei Lukianovici,, comandantul apărării aeriene a Belarus, a declarat că forţele din apropierea frontierei au fost semnificativ mărite.

“Aviaţie, forţe de apărare antiaeriană şi trupe radio-tehnice au fost desfăşurate”, a adăugat el.

La câteva zile după incursiunea surpriză a Ucrainei de la 6 august pe teritoriul rus, Lukaşenko, un aliat loial al preşedintelui rus Vladimir Putin, a sugerat, fără a prezenta dovezi, că Kievul ar putea avea planuri să atace Belarus.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Rusia a lansat o invazie la scară mare asupra Ucrainei în februarie 2022 şi acum deţine circa 18% din teritoriul acestei ţări, în est şi în sud. Belarus are o frontieră comună cu Ucraina în nord-vestul acestui stat.

Tags: belarustrupeucraina
Externe