X

Ucraina vrea muniţii controversate cu dispersie și cu fosfor

Ucraina vrea muniții cu dispersie și arme incendiare controversate cu fosfor de la aliații săi occidentali pentru a lupta împotriva Rusiei. Statele Unite și alți câțiva aliați au milioane de asemenea muniţii, a subliniat, vineri seara, Oleksandr Kubrakov, adjunctul șefului guvernului ucrainean, la Conferința pentru Securitate de la Munchen, Germania. Rusia folosește acest gen de muniţii în fiecare zi, a spus el. “Noi de ce nu le putem folosi? Acesta este teritoriul nostru național”, scrie LA LIBRE BELGIQUE, potrivit RADOR.

Kubrakov a spus că înțelege dificultățile în obținerea acestor arme din cauza convențiilor [internaționale], dar acest tip de muniție poate ajuta la rezistența în fața atacatorilor, a susținut el.

Citeşte şi: Medvedev: Biden, după ce a primit garanţii de securitate, a mers la Kiev şi a jurat credinţă regimului neonazist până la moarte – Black News

Kubrakov făcea aluzie la faptul că folosirea munițiilor cu dispersie – rachete și bombe care explodează în aer deasupra țintei, eliberând numeroase dispozitive explozive mici – este interzisă de dreptul internațional. Muniția cu fosfor poate provoca arsuri grave și otrăviri la oameni.

Oficialul ucrainean a făcut din nou campanie pentru livrarea avioanelor de luptă. Chestiunea este dificilă, dar de ce să nu începem măcar cu programe de pregătire pentru piloții ucraineni, a întrebat el.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus clar că țara sa va fi pregătită să livreze Ucrainei avioane de luptă împreună cu alți aliați. Totuși, el a menționat că o “decizie NATO” pentru o astfel de măsură este o condiție prealabilă.

Întrebat despre posibilitatea ca Polonia să livreze Ucrainei şi avioane de luptă F-16 de fabricație americană, el a răspuns că țara nu are un număr mare de astfel de avioane. Dar altele, al căror tip nu a fost precizat, ar putea fi livrate.

Potrivit datelor Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), Polonia deținea recent nu numai avioane F-16, ci și avioane de luptă MiG-29 și Su-22 de fabricaţie sovietică.

În martie, comandantul de atunci al Forțelor SUA în Europa, Tod D Wolters, a declarat că transferul de MiG-29 ar putea fi interpretat greșit de Moscova și ar putea duce la o escaladare a relațiilor Rusiei cu NATO. Acesta este un scenariu cu risc ridicat, avertizase generalul cu patru stele.

Vineri seară, liderul minorității din Senatul SUA, Mitch McConnell, și-a expus o viziune semnificativ diferită față de Tod D Wolters. Republicanul a răspuns afirmativ la întrebarea dacă ar da F-16 Ucrainei, dacă el ar putea decide.

Citeşte şi: Mai mulţi membri republicani ai Congresului SUA denunţă vizita lui Biden în Ucraina – Black News

Președintele democrat american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz nu doresc deocamdată să livreze astfel de sisteme de arme Ucrainei.

La fel ca în cazul tancurilor, se poate spune dinainte în mod responsabil “că problema avioanelor va fi rezolvată”, a declarat ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba la München, potrivit presei de la Kiev. “Va dura puțin mai mult”. Discuția despre avioane va fi structurată diferit, a adăugat el. “Dar această lucrare a început deja”.

Tags: Conferinţa pentru securitate de la MunchenDmitro KulebafosforgermaniaMateusz MorawieckiMitch McConnellmuniții cu dispersieOleksandr KubrakovSUAucraina
Categorii: Război in Ucraina