X

Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii din străinătate să se înroleze în armată

Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii din străinătate să se înroleze în armată

Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii care au vârsta necesară de recrutare şi care trăiesc în alte ţări europene să se alăture forţelor sale armate, prin crearea unei noi unităţi denumite “Legiunea ucraineană”, care are sediul şi se antrenează în Polonia, a anunţat ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Kievul, a cărui armată este epuizată de pierderi grele după doi ani şi jumătate de invazie rusă, încearcă să-şi refacă rândurile. Autorităţile ucrainene au intensificat deja mobilizarea în interiorul ţării, ca urmare a unei noi legi adoptate în luna mai.

Citeşte şi: Nu era nici el ‘uşă de biserică’! Apar noi detalii despre turcul asasinat în centrul Chişinăului – Stiripesurse.md

Autorităţile încearcă acum să recruteze dintre sutele de mii de bărbaţi ucraineni care trăiesc în Europa, mai ales în Polonia şi Germania, dintre care unii au plecat ilegal din ţară de teamă să nu fie mobilizaţi.

Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii din străinătate să se înroleze în armată

“Ucrainenii din Polonia şi din alte ţări ale Uniunii Europene se vor putea alătura apărării ucrainene prin semnarea unui contract cu forţele armate”, a declarat ministrul Rustem Umerov pe reţelele sociale.

Crearea acestei unităţi este prevăzută într-un acord bilateral de securitate între Ucraina şi Polonia, semnat luni la Varşovia de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul polonez Donald Tusk.

Este o “unitate specială de voluntari care se va antrena pe teritoriul polonez” şi care “va fi echipată cu cele mai bune arme occidentale” înainte de a fi desfăşurată pe front în Ucraina, a dat asigurări Umerov.

Ucraina vrea să-şi convingă cetăţenii din străinătate să se înroleze în armată

“Facem apel la toţi ucrainenii din Europa să se alăture Legiunii ucrainene”, a declarat el, fără a oferi detalii despre numărul bărbaţilor pe care Kievul speră să-i recruteze.

Făcând referire la antrenamentele în Europa şi armele moderne, autorităţile ucrainene încearcă să convingă, în condiţiile în care de luni de zile armata suferă de lipsă de echipament din cauza întârzierilor în livrarea de ajutoare militare occidentale şi în momentul în care circulă zvonuri despre trimiterea imediată pe front a unor tineri recruţi neantrenaţi şi prost echipaţi.

Ostilitatea în ceea ce priveşte mobilizarea fost agravată de scandalurile de corupţie din armată, inclusiv de sistemul bine înrădăcinat de plată a unei mite pentru a scăpa de mobilizare.

Kievul estimează că 300.000 de ucraineni cu vârsta necesară de recrutare trăiesc în prezent în Polonia.

Tags: armataLegiunea ucraineanăPoloniaRustem Umerovucraina
Război in Ucraina