X

Ucraina vrea statut internaţional pentru strâmtoarea Kerci

Ucraina vrea să obțină statut de strâmtoare internațională pentru Kerci, care desparte Marea Neagră de Marea Azov, a declarat Olena Zerkal, adjunct al ministrului de Externe de la Kiev, informează agenția de știri Tass, conform mediafax.

“Este foarte important pentru mine să ne asigurăm că strâmtoarea Kerci primește statutul de strâmtoare internațională. Asta ar soluționa numeroase chestiuni care încă există”, a declarat oficialul ucrainean la postul Novoye Radio.

Citeşte şi: Atac cu cuţitul în Japonia: 2 morţi şi 16 răniţi, majoritatea copii – FOTO/VIDEO

Zerkal a vorbit și despre incidentul naval din zona strâmtorii Kerci, de la finalul anului 2018, când forțele ruse au confiscat trei nave ucrainene, iar echipajele au fost arestate, spunând că MAE de la Kiev “a pregătit deja o notă pe care o va înmâna astăzi (luni, n.red.) Ministerului rus de Externe, în care vom întreba unde ne putem recupera navele și când și unde vor putea consulii noștri să-i preia pe militarii noștri care sunt închiși în penitenciarul Lefortovo (din Rusia)”.

Tribunalul internațional pentru Dreptul Mării (ITLOS) de la Hamburg a decis pe 25 mai că Rusia trebuie să elibereze pe militarii ucraineni reținuți în urma incidentului Kerci, însă Moscova a transmis că instituția nu are autoritatea să judece acest caz.

Moscova susține că mai multe nave ucrainene au pătruns, în data de 25 noiembrie 2018, în apele teritoriale ale Rusiei și au încercat să comită acțiuni ilegale în această zonă. Navele ucrainene au ignorat solicitările forțelor navale ruse de a se opri și au continuat să manevreze periculos, astfel că forțele ruse au folosit armamentul pentru a opri intrușii.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski se duce pe linia frontului din estul Ucrainei

Conform unui acord bilateral din 2003, strâmtoarea Kerci care ar trebui utilizată în mod egal de Rusia și Ucraina.

Strâmtorile Bosfor şi Dardanele, celelalte strâmtori din bazinul Mării Negre, au deja statut internațional, regimul acestora fiind reglementat prin Convenția de la Montreux, care este în vigoare din anul 1936. Potrivit convenției, în timp de pace, navele militare ale statelor neriverane nu pot depăşi anumite limite de tonaj total şi nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile. Tranzitarea strâmtorilor de către navele militare are statelor neriverane este supusă unei notificări prealabile către partea turcă, ce trebuie efectuată, de preferinţă, cu 15 zile înainte de realizarea tranzitului.

Tags: marea azovmarea neagraOlena Zerkalrusiastrâmtoarea Kerciucraina
Categorii: Diaspora