X

Ucrainenii le-au doborât rușilor un Su-30, în valoare de 50 de milioane de dolari

Ucrainenii le-au doborât rușilor un Su-30, în valoare de 50 de milioane de dolari

Soldații ucraineni au reușit să doboare un avion de vânătoare rusesc Su-30, care s-a prăbușit în Mareea Neagră, anunță Direcția de Informații a Apărării Ucrainei (spionajul militar ucrainean, GUR).

Costul unui astfel de aparat este de aproximativ 50 de milioane de dolari.

Vezi şi: Cine-l mai înţelege pe Biden? VIDEO – Şi-a pus o şapcă ”Trump 2024”şi tot Internetul râde de el – Stiripesurse.md

Evenimentul a avut loc deasupra apelor Mării Negre, potrivit sursei citate. „În timpul operațiunii din apele Mării Negre, militarii unității speciale a GUR a Ministerului Apărării al Ucrainei au distrus un avion de luptă rus Su-30SM cu o lovitură MANPADS (lansator portabil de rachete sol-aer – n.r.).

Ucrainenii le-au doborât rușilor un Su-30, în valoare de 50 de milioane de dolari

Avionul de luptă căzut în mare aparținea Regimentului 43 separat de aviație navală al Forțelor Aeriene Ruse, care are baza pe aerodromul orașului Saka din Crimeea ocupată temporar”, se arată într-un comunicat al Direcției de Informații a Apărării Ucrainei.

Potrivit GUR, rușii „au pierdut contactul cu nava lor de război pe 11 septembrie 2024, în jurul orei 5 dimineața. Aproximativ trei ore mai târziu, rușii au lansat o operațiune de căutare și salvare în care au fost implicate aeronave An-26, precum și elicoptere Mi-8 și Ka-27.

Ucrainenii le-au doborât rușilor un Su-30, în valoare de 50 de milioane

La ora prânzului, invadatorii au raportat comandamentului despre o pată caracteristică de combustibil de aviație descoperită în mare, la 70 de kilometri nord-vest de Capul Tarhankut, și curând au văzut și epava avionului Su-30SM distrus”.

Su-30SM (Flanker-C, în codificarea NATO) este un avion de vânătoare multirol, capabil să efectueze atât misiuni sol- aer, cât și misiuni aer-aer.

Costul unei astfel de aeronave este de aproximativ 50 de milioane de dolari, potrivit GUR. MANPADS sunt lansatoare portabile de rachete sol-aer, folosite în special împotriva țintelor aeriene (elicoptere, avioane) care zboară la joasă altitudine.

Tags: avionDirecția de Informații a Apărării Ucraineimareea neagrărusiaSu-30ucraina
Război in Ucraina