X

Ucrainenii se vor confrunta cu cea mai dificilă iarnă de la al Doilea Război Mondial – comisar european

Ucrainenii se vor confrunta cu cea mai dificilă iarnă de la al Doilea Război Mondial – comisar european

Iarna 2024-2025 ar putea fi cea mai dificilă pentru ucraineni de la al Doilea Război Mondial, din cauza faptului că Ucraina a pierdut jumătate din capacitățile sale energetice în urma atacurilor din partea agresorului, Rusia, potrivit comisarului UE pentru energie, Kadri Simson, într-un articol pentru Financial Times, publicat pe 19 august.
Simson a reamintit că Rusia a distrus sau a capturat aproximativ 9 GW de energie electrică produsă în Ucraina. Aceasta reprezintă jumătate din energia electrică necesară Ucrainei în timpul iernii și echivalentul consumului maxim de energie electrică din Portugalia – o țară cu o populație de peste 10 milioane de locuitori, se arată în publicație. Lipsa electricității înseamnă lipsa accesului la servicii esențiale: pompele de apă și rețelele de canalizare nu vor funcționa, iar încălzirea va fi oprită, scrie Simson.
În condițiile frigului din timpul iernii, potrivit acesteia, unele orașe din Ucraina ar putea deveni nelocuibile. Cei mai afectați vor fi persoanele în vârstă, copiii și populația vulnerabilă. Autorul subliniază că riscul unei catastrofe umanitare este ridicat. UE, împreună cu comunitatea internațională, sprijină Ucraina prin toate mijloacele posibile pentru repararea și reconstrucția sectorului energetic, dar este necesar să se facă mai mult, consideră Simson.
Ea a cerut intensificarea eforturilor în șase direcții. În primul rând, acolo unde este posibil, obiectivele de producere a energiei electrice și termice afectate trebuie reparate și puse în funcțiune, scrie Simson. În al doilea rând, în Ucraina trebuie trimis un număr cât mai mare de generatoare mici, descentralizate, care pot fi puse rapid în funcțiune. În al treilea rând, este necesar să se instaleze cât mai curând posibil sisteme fotovoltaice pe acoperișurile spitalelor, școlilor, clădirilor publice și rezidențiale.
În articol se menționează că generarea descentralizată de energie electrică este mai puțin vulnerabilă la atacurile rusești. În al patrulea rând, trebuie crescut treptat volumul maxim de energie electrică care poate fi exportat în Ucraina din alte țări europene. În al cincilea rând, capacitatea de transport a rețelelor la granițe trebuie extinsă.
În al șaselea rând, este necesar să se întărească protecția pasivă a infrastructurii energetice și apărarea antiaeriană în jurul instalațiilor critice, subliniază comisarul european. Ea a mai îndemnat guvernele și companiile occidentale să facă donații către Fondul de sprijin pentru energia Ucrainei, să furnizeze piese de schimb și echipamente uzate pentru sectorul energetic și să ajute la formarea lucrătorilor din Ucraina sau la instalarea de materiale, cum ar fi panouri fotovoltaice și invertoare, la fața locului.
Tags: cu cea mai dificilă iarnă de la alDoilea Război Mondialse vor confruntaUcrainenii
Categorii: Război in UcrainaȘtirile zilei