Ucrainenii sunt conştienţi că au cale lungă până la o aderare completă la UE

Publicat:

Ucrainenii sunt conştienţi că au cale lungă până la o aderare completă la UE

Ucrainenii, puşi la încercare după aproape doi ani de la invazia Rusiei în ţara lor, au salutat vineri o “veste foarte bună”, a doua zi după deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, conştienţi însă că drumul spre aderare va fi lung şi anevoios, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Ucraina se îndreaptă spre Europa şi îşi continuă drumul şi dezvoltarea în această direcţie”, a declarat Andrii Diatcenko, un programator în vârstă de 32 de ani, intervievat de AFP la Kiev.


“Cred că este o veste foarte bună”, a spus el.

Ucrainenii sunt conştienţi că au cale lungă până la o aderare completă la UE

UE a deschis uşa parţial Ucrainei joi seara, o “victorie”, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, şi un semnal de speranţă extrem de binevenit într-un moment în care sprijinul aliaţilor occidentali dă semne de uzură.

Însă, ţara, care se luptă cu invazia rusă din februarie 2022, este încă foarte departe de aderarea la UE.

Citeşte şi: Cetățenii R.Moldova vor simți beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă

“Cred că nu vom fi acceptaţi (în UE) până când războiul nu se va termina”, a estimat Liudmila, o contabilă în vârstă de 58 de ani, care nu a dorit să-şi dea numele de familie. “Toată lumea se aşteaptă ca noi să câştigăm, însă nu putem câştiga singuri” împotriva “colosului” rus, a adăugat ea, cerând comunităţii internaţionale să-şi continue ajutorul pentru Kiev.

Olena Zagoriulia, de profesie avocat, a spus că Ucraina ar trebui “să preia iniţiativa şi să înceapă să-şi rezolve problemele”.

Înainte de deschiderea negocierilor de aderare, UE a cerut reforme Kievului pentru a combate mai bine corupţia endemică din ţară.

Ucrainenii sunt conştienţi că au cale lungă până la o aderare completă la UE

“Nu ar trebui să ne bazăm pe Uniunea Europeană şi pe Statele Unite, ar trebui să depindem doar de noi”, a argumentat Olena Zagoriulia.

Serghei, un muzician în vârstă de 27 de ani, care nu a vrut să-şi dea numele de familie, a spus că ar trebui mai întâi ca luptele să înceteze pentru ca aderarea să devină realitate, pentru că UE “nu vrea să se expună pericolelor”.

Mai optimistă, Oksana Skapa, un medic în vârstă de 35 de ani, a spus că speră ca aceste “două procese să se întâmple în paralel, pentru că războiul nu este ceva care se poate termina repede, sau se poate termina mâine”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Obama crede că Biden ar trebui să-şi reconsidere candidatura

Obama crede că Biden ar trebui să-şi reconsidere candidatura Fostul preşedinte democrat al SUA din perioada 2009-2017, Barack Obama, a afirmat în cercul său apropiat...

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este ‘nemaiîntâlnită la om’

O infecție fungică încă necunoscută a făcut primele victime: Este 'nemaiîntâlnită la om' O ciupercă patogenă necunoscută anterior, capabilă să infecteze oamenii, a fost descoperită...

‘Schimbarea aici și acum’, sloganul Nataliei Morari în cursa prezidențială: Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale

'Schimbarea aici și acum', sloganul Nataliei Morari în cursa prezidențială: Moldova are nevoie de schimbări adevărate, radicale „Schimbarea aici și acum” – este sloganul de...

Deciziile summitului NATO, importante și pentru R.Moldova

Deciziile summitului NATO, importante și pentru R.Moldova Summitul NATO de la Washington a demonstrat unitatea și puterea Alianței Nord-Atlantice, chiar dacă războiul brutal de agresiune...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.