X

UE a adoptat cadrul legal pentru impunerea de sancţiuni unor persoane şi entităţi din Liban

Uniunea Europeană a anunţat vineri că a adoptat cadrul legal pentru impunerea de sancţiuni unor persoane şi entităţi din Liban, după un an de blocaj politic şi criză care au adus această ţară în colaps financiar în timp ce populaţia ei se confruntă cu hiperinflaţie şi penurii de alimente şi combustibili, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Acest cadru legal oferă posibilitatea sancţionării celor responsabili pentru subminarea democraţiei şi a statului de drept în Liban, criteriile avute în vedere fiind corupţia, obstrucţionarea formării unui nou guvern, malversaţiile financiare sau încălcarea drepturilor omului.

Citește și : Fostul cardinal american Theodore McCarrick, inculpat pentru agresiune sexuală asupra unui adolescent

Prin acest demers, impulsionat de Franţa, UE încearcă să intensifice presiunea asupra politicienilor libanezi, ca parte a unor eforturi internaţionale mai extinse pentru instalarea la Beirut a unui guvern capabil să implementeze reforme cruciale necesare pentru a scoate ţara din haosul politic şi colapsul economic ce au urmat exploziei devastatoare survenite cu un an în urmă în portul capitalei libaneze.

”Este de importanţă primordială ca leadership-ul libanez să lase de o parte divergenţele şi să colaboreze pentru formarea unui guvern şi să aplice măsurile necesare angajării ţării către o redresare sustenabilă”, se arată într-o declaraţie aprobată de miniştrii de externe ai statelor UE. Aceştia trebuie să aprobe în unanimitate lista cu persoanele şi entităţile care vor fi supuse sancţiunilor, următoarea lor întâlnire fiind prevăzută pentru 21 septembrie.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor UE să ajute Lituania în gestionarea valului de mii de migranţi ilegali din Belarus

Noul prim-ministru libanez desemnat Najib Mikati a promis marţi că va forma un guvern în cel mai scurt timp. Sancţiunile europene vor ţinti persoanele care vor pune obstacole în calea acestui proces şi vor consta mai ales în interdicţii de călătorie în UE şi îngheţarea activelor deţinute în blocul comunitar.

 

Tags: BeirutcolapsLibansanctiuniUEuniunea europeana
Categorii: Sinteze