X

UE a făcut ‘PACE’ între Serbia şi Kosovo

Serbia şi Kosovo au ajuns joi la un acord pentru a pune capăt tensiunilor la frontieră, a anunţat Miroslav Lajcak, reprezentantul Uniunii Europene pentru dialogul între cele două părţi, transmite AFP, potrivit agerpres.

Relaţiile dificile între Kosovo şi Serbia, care nu a recunoscut independenţa fostei sale provincii cu populaţie majoritar albaneză, s-au acutizat din nou în ultimele zece zile.

Citeşte şi: 100 de morţi într-o revoltă din închisoare! Preşedintele ţării declară ‘situaţie excepţională’ – Black News

‘Am ajuns la un acord! După două zile de negocieri intense, tocmai a fost încheiat un acord privind o dezescaladare şi mijloacele de a avansa’, a scris joi Miroslav Lajcak pe Twitter.

Tensiunile au izbucnit pe 20 septembrie, după ce Pristina, invocând o măsură de ‘reciprocitate’, a anunţat că toate autovehiculele sârbe care intră în Kosovo trebuie să utilizeze plăcuţe de înmatriculare provizorii kosovare. Şoferilor din Kosovo li s-a cerea să aibă plăcuţe de înmatriculare sârbeşti după 2008, când Kosovo şi-a declarat independenţa.

Pentru a impune aplicarea măsurii, autorităţile de la Pristina au trimis unităţi ale poliţiei kosovare în nordul Kosovo, regiune populată majoritar de sârbi. De atunci, sute de sârbi blochează arterele care duc spre cele două posturi de frontieră din regiune.

În replică, Serbia a ridicat nivelul de alertă al armatei sale şi a desfăşurat tancuri în apropierea frontierei.

Conform textului acordului negociat sub egida UE şi făcut public de Miroslav Lajcak pe Twitter, Kosovo a acceptat să-şi retragă sâmbătă din regiune forţele speciale de poliţie. Simultan, baricadele ridicate de sârbii din Kosovo vor fi demontate.

Citeşte şi: Polonia cumpără mai multe elicoptere americane – Black News

KFOR, forţa NATO însărcinată cu securitatea în Kosovo de la sfârşitul războiului între rebelii kosovari şi forţele sârbe (1998-1999), va fi desfăşurată în zonă pentru o perioadă de două săptămâni, mai prevede textul.

Cele două părţi au căzut de acord şi pentru o soluţie temporară în problema plăcuţelor de înmatriculare, în aşteptarea negocierii unui compromis definitiv.

Tags: BelgradKosovoMiroslav Lajcakpristinaserbia
Categorii: Diaspora