X

UE a obţinut ‘rezultate excelente’ la Casa Albă, dar trebuie să ne ferim de orice triumfalism (înalt responsabil european)

Uniunea Europeană a obţinut ‘rezultate excelente’ miercuri la Casa Albă, în special în ceea ce priveşte neaplicarea taxelor americane la autoturismele europene, dar trebuie să ne ferim de orice triumfalism, întrucât nu a fost încheiat niciun acord, a detaliat joi la Bruxelles un înalt responsabil european, citat de France Presse, potrivit agerpres.

‘Nu suntem încă la nivelul unui acord, pentru care sunt necesare directive de negociere din partea Consiliului UE’, a afirmat, sub rezerva anonimatului, înaltul responsabil european.

Citește și : Theresa May: Cetățenii ar trebui să se simtă asigurați și liniștiți, nu alarmați de planurile Guvernului privind rezervele de medicamente

‘Dar UE a obţinut rezultate excelente fără a-şi pune în pericol interesele esenţiale, niciuna dintre valorile sale şi niciuna din legile sale’, a dat el asigurări, la o zi după anunţul făcut de Donald Trump şi Jean-Claude Juncker privind un acord comercial între SUA şi UE.

“Însă trebuie să ne ferim de orice triumfalism. Nimic nu este gravat în marmură’, a avertizat responsabilul european.

Un grup de lucru la nivel înalt va fi constituit ‘în zilele următoare’ din consilieri ai preşedintelui american şi ai şefului executivului european pentru a discuta posibilităţile de reducere a tarifelor vamale la bunuri industriale între UE şi Statele Unite. El a fost mandatat să transmită un raport în termen de 120 de zile, la sfârşitul lunii noiembrie.

‘Atât timp cât părţile negociază, tarifele SUA la autoturisme nu vor fi aplicate’, a declarat acelaşi oficial european.

Cele două părţi au în plus ‘voinţa de a găsi o soluţie comună la tarifele vamale ale SUA la importurile de oţel şi aluminiu şi la contramăsurile europene care încep să aibă efecte’, a adăugat el.

Acordul anunţat miercuri prevede o creştere a achiziţiilor europene de soia şi de gaz natural lichefiat (GNL) american. ‘Aceasta este o declaraţie de intenţie, nu este vorba de un angajament din partea UE’, susţine responsabilul european citat.

UE importă anual 30 milioane de tone de boabe şi seminţe de soia şi trei dintre principalii său furnizori sunt Brazilia (14 milioane de tone), Argentina (8,4 milioane) şi SUA (5 milioane), a precizat el.

Uniunea Europeană nu va importa mai multă soia, dar în condiţii de piaţă ar putea beneficia de soia americană, al cărei preţ a scăzut cu aproape 15%. ‘UE ar putea deci să importe mai multă soia americană’, a explicat acelaşi oficial.

Citește și : Republica Moldova: Noul cod care reglementează serviciile media audiovizuale, aprobat de parlament

Aceleaşi condiţii sunt aplicabile şi pentru GNL din SUA dacă acesta devine competitiv.

SUA au exportat 17,2 miliarde de metri cubi de gaz în 2017, dintre care 2,2 miliarde de metri cubi de GNL spre terminalele din UE. Or, “capacitatea totală de import de gaz natural a Europei va creşte cu 20% până în 2020”, potrivit centrului de cercetare IHS Markit.

Tags: acordbruxellesCasa AlbaDonald TrumpJean-Claude JunckerSUAtriumfalismuniunea europeana
Categorii: Diaspora