X

UE ar putea permite reducerea mai rapidă a impozitării energiei dacă prețurile cresc

UE ar putea permite reducerea mai rapidă a impozitării energiei dacă prețurile cresc

Uniunea Europeană ar putea permite guvernelor să adopte reglementări privind reducerea mai rapidă a impozitării energiei dacă prețurile cresc neașteptată, potrivit unei propuneri de proiect discutată de statele membre, transmite Agerpres.

Conform unui document consultat de Reuters, Ungaria, care luna aceasta a preluat preşedinţia rotativă a UE, a revizuit propunerile şi a propus un compromis. Guvernele vor putea reduce impozitarea energiei sub nivelul ratelor minime din UE, dacă preţul electricităţii sau sau al unui produs energetic creşte cu peste 40% timp de peste trei luni, se arată în document, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Astfel va fi mai uşor pentru guverne să reducă rapid taxele, să scadă facturile consumatorilor, ca răspuns la o criză a energiei, cum a fost cea cu care s-a confruntat Europa în 2022, când preţurile gazelor au atins un nivel record, după ce Rusia a redus livrările spre Europa.

Anterior, propunerea UE prevedea reducerea impozitării energiei dacă preţul electricităţii creşte cu peste 70% timp de peste şase luni.

În 2021, Comisia Europeană (CE) a propus revizuirea reglementărilor din blocul comunitar privind impozitarea energiei, pentru a le face mai prietenoase cu mediul, inclusiv prin introducerea de taxe pe carburanţii poluanţi folosiţi în domeniul aviaţiei, care în prezent sunt scutiţi de taxele la nivel european.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Tags: preţuriUEUngaria
Externe