UE ar putea restrânge drepturile Rusiei în cadrul FMI

Publicat:

Oficialii Uniunii Europene analizează posibilitatea de a limita influența și accesul Rusiei la finanțare în cadrul Fondului Monetar Internațional, ca urmare a invaziei sale în Ucraina, au declarat șase oficiali pentru Reuters , informează mediafax.

Acest scenariu aflat acum în discuție ar spori presiunea asupra economiei și sistemului financiar al Rusiei și ar marca, de asemenea, un pas simbolic important, adâncind izolarea internațională a Moscovei.


Citește și : Un senator american cere ASASINAREA lui Putin

Una dintre opțiunile luate în considerare este eliminarea completă a Rusiei din instituția care acționează ca un creditor de ultimă instanță, au spus oficialii, deși unii au precizat că acest lucru s-ar dovedi dificil, dacă nu imposibil.

“Există o discuție, dar scoaterea Rusiei în întregime este probabil nerealistă din cauza cvorumului necesar”, a declarat un oficial de rang înalt din zona euro.

Alte opțiuni analizate includ suspendarea drepturilor de vot ale Rusiei, precum și blocarea accesului acesteia la moneda specială a FMI, drepturile speciale de tragere (DST), au declarat oficialii.

Un purtător de cuvânt al FMI nu a comentat imediat.

Rusia a fost izolată din punct de vedere economic după ce forțele rusești au invadat Ucraina, în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Moscova numește asaltul o “operațiune specială”.

Restricțiile FMI ar putea face parte dintr-o altă rundă de sancțiuni, în condițiile în care războiul din Ucraina intră în a doua săptămână.

Rusia a fost deja lovită de înghețarea activelor băncii sale centrale, interzicerea accesului în spațiul aerian al UE, al Canadei și al SUA, eliminarea mai multor bănci din sistemul internațional de plăți SWIFT și sancțiuni împotriva unui grup de magnați ruși.

Statele Unite și UE sunt acum îngrijorate de faptul că Moscova, lipsită de o mare parte din rezervele sale de 630 de miliarde de dolari, ar putea avea acces la rezervele FMI de 17 miliarde de dolari pe care le-a primit anul trecut.

DST este o monedă a FMI bazată pe un coș de dolari, euro, lire sterline, yeni și yuani. Pentru a cheltui cele 17 miliarde de dolari în DST, Rusia ar trebui să găsească țări dispuse să facă schimbul valutar.

Citește și : Dmitro Kuleba spune că soldaţii ruşi comit VIOLURI în oraşele cucerite

“Există o discuție în curs de desfășurare pentru a da afară Rusia din toate instituțiile financiare internaționale”, a declarat un al doilea oficial de rang înalt din zona euro.

Cu toate acestea, expulzarea completă a Rusiei din FMI ar putea să nu fie posibilă din punct de vedere legal, a declarat un alt oficial.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.