X

UE avertizează Ankara împotriva interzicerii principalului partid pro-kurd

Uniunea Europeană a condamnat joi declinul drepturilor fundamentale în Turcia şi a avertizat Ankara împotriva unei interziceri a principalului partid pro-kurd, estimând că acest lucru va submina credibilitatea angajamentului în favoarea reformelor, relatează AFP , potrivit agerpres.  

Interzicerea Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), al doilea cel mai mare partid de opoziţie, ”ar încălca drepturile a milioane de alegători în Turcia”, a afirmat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Citește și : OSCE constată o îmbunătăţire a situaţiei din Donbas

Procurorul Curţii de Casaţie a făcut demersuri în justiţie pentru a cere interzicerea HDP. Această iniţiativă ”se adaugă preocupărilor UE cu privire la declinul drepturilor fundamentale în Turcia şi subminează credibilitatea angajamentului declarat al autorităţilor turce în favoarea reformelor”, a avertizat Borrell.

El şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la decizia de a-l priva pe ”Faruk Gergerlioglu, membru al HDP în Marea Adunare naţională turcă, de locul său de parlamentar, de imunitate şi la iminenta sa încarcerare”.

Citește și : Cehia vrea să cumpere vaccinul ‘ARUNCAT la gunoi’ de alte ţări

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi peşedintele Consiliului European Charles Michel urmează să discute vineri prin videoconferinţă cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Avertismentul european survine după cel formulat de Statele Unite. Turcia este membră a NATO. Josep Borrell a fost însărcinat cu pregătirea unui raport privind starea relaţiei dintre UE şi Turcia, care va fi prezentat liderilor UE la summitul din 25-26 martie.

Tags: ankaraFaruk GergerliogluMarea Adunare naţionalăturciauniunea europeana
Categorii: Diaspora