X

UE avertizează SUA. Recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului va avea ‘repercusiuni grave’

Uniunea Europeană a avertizat marţi în legătură cu “repercusiuni grave” în cazul eventualei recunoaşteri a Ierusalimului drept capitala Israelului de către preşedintele american Donald Trump şi al transferului ambasadei SUA în acest oraş, relatează France Presse, potrivit agerpres.

“Aceasta ar putea avea repercusiuni grave asupra opiniei publice în întreaga lume”, au avertizat serviciile înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini (foto), într-un comunicat. “Trebuie să ne concentrăm eforturile asupra restabilirii procesului de pace şi să evităm orice acţiune care ar submina aceste eforturi”, a spus ea, adăugând că Uniunea Europeană apreciază că trebuie luate în considerare “consecinţele pe care le-ar putea avea o decizie sau o acţiune unilaterală asupra statutului Ierusalimului”, ocupat şi anexat de Israel.

Citeşte şi: A murit Regele Mihai

UE, care susţine soluţia a două state coexistând în frontierele din 1967, condamnă cu fermitate colonizarea teritoriilor palestiniene, ca “ilegală în temeiul dreptului internaţional”. “UE îşi va continua angajamentul cu ambele părţi, partenerii săi internaţionali şi regionali, inclusiv Cvartetul (pentru Orientul Mijlociu), pentru a sprijini reluarea procesului de pace”, se arată în comunicat.

O decizie este aşteptată în continuare din partea preşedintelui american privind transferul ambasadei SUA din Tel Aviv la Ierusalim şi o posibilă recunoaştere a Ierusalimului drept capitala Israelului. Preşedintele Donald Trump trebuie să se pronunţe săptămâna aceasta în spinoasa problemă a statutului Ierusalimului, dar pe măsură ce momentul luării deciziei se apropie, presiunea internaţională se intensifică pentru a evita orice alegere care ar putea ruina speranţele pentru relansarea procesului de pace.

Citeşte şi: Vocea Americii şi Radio Europa Liberă sunt oficial ‘agenţi străini’ în Rusia

După palestinieni şi aliaţii lor, Franţa a emis luni seara propriul avertisment preşedintelui SUA. Într-o convorbire telefonică, şeful statului francez Emmanuel Macron şi-a “exprimat preocuparea cu privire la posibilitatea ca SUA să recunoască unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului”, a informat Palatul Elysee.

Întrebarea este aceeaşi la fiecare şase luni de peste două decenii: preşedintele SUA este de acord să relocheze Ambasada Statelor Unite în Israel la Ierusalim, aşa cum prevede o lege adoptată în 1995 de Congres, sau să semneze o derogare pentru a o menţine la Tel Aviv, ca restul comunităţii internaţionale?

Potrivit observatorilor, Donald Trump ar fi tentat de o a treia cale, care ar consta în amânarea unei astfel de relocări, recunoscând totuşi Ierusalimul, mai mult sau mai puţin oficial, drept capitala Israelului. El îşi poate anunţa decizia marţi sau miercuri, potrivit presei şi oficialilor americani. 

Tags: ambasadaDonald TrumpEmmanuel MacronFederica MogherinifrantaierusalimisraelSUAtel avivuniunea europeana
Categorii: Sinteze