UE caută un candidat european pentru postul de director general al FMI

Publicat:

Uniunea Europeană vrea să vină cu un candidat european care să o înlocuiască pe Christine Lagarde la conducerea Fondului Monetar Internaţional, a declarat luni un oficial european pentru Reuters, potrivit agerpres.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional.


Citește și: Tragedie rutieră pe drumul spre Taj Mahal. Cel puţin 29 de oameni au murit! – VIDEO

FMI va trebui să găsească un înlocuitor pentru actualul său director general, Christine Lagarde, după ce aceasta a fost nominalizată săptămâna trecută de liderii UE pentru postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), urmând să îşi preia noile atribuţii la începutul lunii noiembrie.

“Există o dorinţă puternică în rândul statelor europene de a veni cu un candidat unic”, a declarat pentru Reuters un oficial care a dorit să îi păstreze anonimatul, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro unde ar putea fi discutat, în mod informal, acest subiect. Oficialul a mai spus că preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, se numără printre cei care sunt implicaţi în aceste discuţii, împreună cu Finlanda, ţara care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE.

Potrivit surselor citate de Reuters, unele state UE vor un candidat dintr-o ţară membră a Uniunii Europene, o opţiune care ar exclude un candidat din Marea Britanie, având în vedere că acest ţară ar urma să părăsească UE la finele lunii octombrie.

Citește și: Juan Guaido reia negocerile cu guvernul lui Maduro

În media au apărut speculaţii potrivit cărora actualul guvernator al Băncii Angliei, Mark Carney, ar putea fi unul din posibilii candidaţi ai Europei la postul de director general al FMI. Deşi născut şi crescut în Canada, Mark Carney, fost guvernator al Băncii Canadei, are un paşaport britanic şi unul irlandez, pe lângă cetăţenia canadiană.

Oficial, acest subiect nu se află pe agenda formală a reuniunii de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, pentru că FMI nu a demarat încă o procedură pentru găsirea unui nou director general. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună

O peșteră care ar putea adăposti astronauți, descoperită sub Marea Liniștii de pe Lună Pe măsură ce luna plină strălucește pe cerul nopții în acest...

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus

Un angajat al Crucii Roșii Germane a fost condamnat la moarte în Belarus La sfârșitul lunii iunie, Tribunalul Regional Minsk l-a condamnat la moarte pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.