UE cere reluarea rapidă a dialogului între Priştina şi Belgrad

Publicat:

Uniunea Europeană a salutat marţi formarea noului guvern din Kosovo condus de Albin Kurti şi a făcut apel la “reluarea rapidă” a dialogului între Priştina şi Belgrad pentru normalizarea relaţiilor între cele două ţări, relatează AFP, potrivit agerpres.

“UE rămâne hotărâtă să lucreze cu instituţiile şi cu populaţia din Kosovo pentru a avansa pe calea europeană”, a dat asigurări şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, citat într-un comunicat.


Citeşte şi: Coronavirusul ÎNCHIDE cazinourile din Macao

Însă “noul guvern mai are încă mult de lucru pentru a pune în aplicare dispoziţiile acordului de stabilizare şi de asociere şi programul de reforme european şi pentru a promova statul de drept şi dezvoltarea socio-economică”, a avertizat el.

Josep Borrell, care s-a deplasat la Priştina şi apoi la Belgrad la sfârşitul lunii ianuarie, a făcut apel la consolidarea cooperării regionale şi a relaţiilor de bună vecinătate.

“În acest context, sperăm la o reluare rapidă a dialogului Belgrad-Priştina facilitat de UE pentru a contribui la o normalizare globală a relaţiilor, deoarece statu-quo-ul nu este sustenabil”, a declarat el.

“Nu există alternativă la o reluare rapidă a negocierilor de normalizare între Belgrad şi Priştina”, a afirmat el.

Dialogul pentru normalizarea relaţiilor este într-un punct mort de peste un an. Cinci ţări din UE – Spania, Grecia, România, Slovacia şi Cipru – nu au recunoscut Kosovo, care şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în 2008.

Relaţiile proaste dintre cei doi foşti inamici încetinesc procedura de aderare a Serbiei la UE şi integrarea Kosovo.

Citeşte şi: Evo Morales candidează din exil pentru un loc în Senatul bolivian

Josep Borrell a cerut “un angajament reînnoit al Kosovo în iniţiativele regionale”.

“Provocările cu care se confruntă Kosovo sunt importante”, a recunoscut el.

“Suntem pregătiţi să ajutăm Kosovo în programul său de reformă european şi să ne continuăm sprijinul pentru întărirea statului de drept pentru toţi, pentru îmbunătăţirea administraţiei publice pentru ca ea să furnizeze serviciile pe care populaţia le merită şi pentru crearea de locuri de muncă şi pentru creşterea economică”, a dat el asigurări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cel mai puternic bombardament de până acum al Israelului în Beirut

Cel mai puternic bombardament de până acum al Israelului în Beirut Atacurile aeriene israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului în cursul nopții și la...

Zborurile de pe toate aeroporturile din Iran, anulate începând de duminică noaptea

Zborurile de pe toate aeroporturile din Iran, anulate începând de duminică noaptea Zborurile de pe toate aeroporturile iraniene vor fi anulate până luni la ora...

Bugetul Rusiei pentru 2025 include alocări militare record și cheltuieli ‘top secret’

Bugetul Rusiei pentru 2025 include alocări militare record și cheltuieli 'top secret' Aproape o treime din cheltuielile propuse de guvernul rus nu sunt publice -...

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.