UE cere statelor membre să raporteze numărul de persoane vaccinate și le reamintește că NU au voie să negocieze contracte ‘de capul lor’

Publicat:

Bruxellesul a reamintit ferm miercuri statelor membre ale UE angajamentul lor de a nu-şi lansa “propriile proceduri de achiziţionare” de vaccinuri anti-COVID-19 şi le-a cerut să raporteze constant şi exact numărul de persoane vaccinate, relatează France Presse, potrivit agerpres.

În contextul în care cele 27 de state membre au mandatat în iunie 2020 Comisia Europeană să negocieze în numele lor precomenzi de vaccinuri, protocoale de acord distincte semnate de Germania şi o cerere de furnizare de vaccinuri din partea Ciprului către Israel au suscitat controverse.


Citește și: YouTube A BLOCAT canalul lui Donald Trump

“Permiteţi-mi să vă reamintesc că, aprobând acordul (prin care negocierea de noi contracte revine UE), aţi acceptat să nu vă lansaţi propriile proceduri pentru achiziţionarea de vaccinuri cu aceleaşi laboratoare”, a atras atenţia comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, în cursul unei videoconferinţe cu miniştrii europeni ai sănătăţii.

Această dispoziţie figurează într-o anexă din 18 iunie fiind “constrângătoare din punct de vedere juridic”.

“Înţeleg presiunile la nivel naţional şi angoasa cetăţenilor dumneavoastră, dar încheierea unor acorduri paralele nu va face decât să submineze o abordare europeană care a dat roade”, a adăugat ea.

UE a semnat deja şase contracte cu laboratoare pentru comenzi de vaccinuri şi îşi continuă discuţiile cu compania americană Novavax şi cu cea franco-austriacă Valneva. Europa ar putea obţine până la 2,5 miliarde de doze.

Berlinul a încheiat totuşi direct protocoale de acord “naţionale” cu duo-ul germano-american Pfizer-BioNTech şi cu societatea germană CureVac, potrivit Ministerului Sănătăţii german.

Dar, conform eurodeputatului german Peter Liese (PPE), aceste opţiuni nu vor fi activate: “Dezbaterea este închisă. Potenţialul vaccin BioNTech/Pfizer era puţin agreat în această vară, cu o logistică complicată, puţine state şi l-au dorit”, a explicat el miercuri.

“Germania voia atunci mai mult” şi a încheiat atunci aceste protocoale de acord, dar “nimeni nu se gândeşte în prezent să comande doze suplimentare, în timp ce UE va obţine 600 de milioane” prin contractele sale, a explicat el jurnaliştilor.

Citește și: Mike Pence îi rămâne FIDEL lui Trump și NU invocă cel de-al 25-lea amendament din Constituție

Stella Kyriakides a cerut de asemenea statelor membre să transmită cifrele de vaccinare “cel puţin de două ori pe săptămână” platformei de supraveghere a vaccinării (TESSy) a Centrului european de prevenire şi control al bolilor (ECDC).

Referitor la seringile şi acele necesare, Kyriakides a încurajat statele să obţină materialul de care au nevoie printr-o procedură de achiziţii comună angajată de UE, care le permite să efectueze comenzi “imediat”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.