X

UE condamnă Belarusul pentru presiunile exercitate asupra Lituaniei

Uniunea Europeană ”vorbeşte cu o singură voce” în condamnarea unei decizii a Belarusului de a permite migranţilor ilegali să treacă în Lituania ca răspuns la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, a susţinut luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit euractiv.com și agerpres.

Guvernul lituanian a declarat vineri stare de urgenţă la nivel naţional în condiţiile în care numărul migranţilor, în principal irakieni, veniţi din Belarus a ajuns la 150 pe zi, mai mulţi decât au intrat în Lituania în fiecare dintre precedenţii trei ani.

Citește și: Un avion de pasageri A DISPĂRUT de pe radar în estul Rusiei

”Colegii mei din Consiliul European au spus foarte clar că autorităţile din Belarus folosesc migraţia ilegală pentru a încerca şi a pune presiune pe Uniunea Europeană, inclusiv pe Lituania’, a declarat Charles Michel la Vilnius, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

‘Uniunea Europeană condamnă răspicat şi cu o singură voce presiunea exercitată prin folosirea migranţilor. Doresc să exprim solidaritatea Uniunii Europene. Doresc să asigur personal Lituania de solidaritatea statelor membre”, a adăugat el.

Michel a adăugat că săptămâna viitoare va discuta cu premierul Irakului despre repatrierea cetăţenilor irakieni.

Începând de vineri, 560 de migranţi au trecut frontiera dintre Belarus şi Lituania, ce are o lungime de 679 de kilometri, totalul lor din acest an ajungând la 1.232.

”Este foarte complicat să comunici cu regimul a cărui legitimitate nu o recunoaştem şi care trimite migranţi nu din greşeală sau neglijenţă, ci în mod intenţionat – ca instrument politic”, a afirmat preşedintele Gitanas Nauseda în aceeaşi conferinţă de presă.

Citește și: Ultima ascunzătoare a lui El Chapo poate fi câștigată la loterie

La 26 mai, liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că ţara sa nu mai împiedică migranţii să treacă frontiera către Uniunea Europeană.

Guvernul de la Vilnius a dispus construirea unei tabere de corturi care poate găzdui 1.000 de migranţi şi le-a cerut tuturor municipalităţilor lituaniene să găsească locuri pentru cazarea migranţilor.

Tags: Aleksandr LukaşenkobelarusCharles MichelConsiliul EuropeanGitanas NausedaLituaniauniunea europeanaVilnius
Categorii: Diaspora