UE ‘condamnă ferm’ atacul de la gara din Kramatorsk

Publicat:

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a condamnat “ferm” atacul care a lovit vineri gara din Kramatorsk, în estul Ucrainei, acuzând Rusia, care a dezminţit că ea ar fi autorul, de “provocarea unor suferinţe umane”, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Condamn ferm atacul fără discernământ din această dimineaţă împotriva gării din #Kramatorsk de către Rusia, care a ucis zeci de persoane şi a făcut numeroşi răniţi”, a declarat Borrell pe Twitter. “Este o nouă tentativă de a închide căile de evacuare pentru cei care fug de acest război nejustificat şi care provoacă suferinţe umane”, a denunţat el.


Citeşte şi: UE propune 500 de milioane de euro în plus pentru a finanţa arme pentru Ucraina – Black News

În afară de Borrell şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au condamnat atacul “oribil” şi “fără discernământ” al armatei ruse împotriva civililor care se aflau în gara din Kramatorsk, aşteptând să se evacueze, notează EFE.

Şeful diplomaţiei europene şi preşedinta Comisiei se află vineri într-o vizită la Kiev, unde au anunţat alte 500 de milioane de euro pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, ceea ce ridică la 1.500 de milioane de euro valoarea ajutorului total acordat Ucrainei de la începutul invaziei ruse. Totodată, ei anunţat întoarcerea misiunii UE la Kiev.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a calificat drept “oribil” atacul Rusiei împotriva uneia din principalele gări utilizate de către civili pentru a fugi din regiune, unde se prefigurează o ofensivă a trupelor ruse.

“Este necesar să acţionăm: mai multe sancţiuni împotriva Rusiei şi mai multe arme pentru Ucraina sunt pe drum dinspre UE. Tocmai am aprobat cel de-al cincilea pachet de sancţiuni”, a adăugat Michel pe Twitter.

Organismul de gestionare a căilor ferate ucrainene a considerat atacul din această dimineaţă “o lovitură deliberată adusă infrastructurii pentru transportul pe calea ferată şi locuitorilor din Kramatorsk”.

Compania de căi ferate a publicat şi o fotografie în care se poate vedea un trup întins la pământ în apropierea mai multor maşini avariate în ceea ce pare a fi o parcare, cu genţi şi bagaje împrăştiate pe stradă.

Atacul a provocat moartea a cel puţin 39 de persoane şi rănirea a 87, a anunţat guvernatorul din Doneţk, Pavlo Kirilenko, pe contul său de Twitter, potrivit EFE.

Armata rusă a dezminţit vineri orice tir de rachetă asupra gării din Kramatorsk, denunţând o “provocare” a forţelor ucrainene, în timp ce această lovitură s-a soldat cu cel puţin 35 de morţi, potrivit AFP.

“Toate declaraţiile reprezentanţilor regimului naţionalist de la Kiev potrivit cărora Rusia a efectuat un atac cu rachetă împotriva gării feroviare din Kramatorsk reprezintă o provocare şi nu corespund adevărului”, a declarat Ministerul rus al Apărării, afirmând chiar că doar “forţele armate ucrainene” utilizează acest tip de rachetă “Tocika-U” cu care s-a tras asupra Kramatorsk.

Dar Rusia neagă sistematic că ar fi la originea uciderii civililor în Ucraina, unde a lansat o ofensivă militară pe scară largă la 24 februarie, notează AFP.

Aproximativ 4.000 de persoane, majoritatea în vârstă, femei şi copii, se aflau în gara din Kramatorsk când a fost lovită vineri de rachete ruseşti, a declarat primarul Oleksandr Honcearenko, citat de dpa.

Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Doneţk, a confirmat că mii de oameni se aflau în gară când rachetele au lovit, potrivit Reuters. Conform companiei de căi ferate ucrainene, au fost două rachete.

Citește și: Patru soldaţi americani răniţi în nord-estul Siriei – Black News

“Raşistî (‘fasciştii ruşi’) ştiau foarte bine unde ţintesc şi ce vor: au vrut să semene panică şi frică, să curme viaţa cât mai multor oameni”, a declarat el sub imperiul emoţiei. El a publicat pe o reţea de social media o fotografie care arată mai multe cadavre la sol lângă grămezi de valize şi alte bagaje. Lângă ei stau poliţişti înarmaţi, în veste antiglonţ.

O altă fotografie arată membri ai serviciilor de intervenţie luptând împotriva a ceea ce pare un incendiu, un val de fum negru ridicându-se spre cer, conform Reuters, care adaugă că nu a reuşit deocamdată să verifice autenticitatea acestor fotografii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat

Câți ruși cred că un atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei este justificat Unul din trei ruși crede că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar...

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră

Zelenski anunţă o nouă strategie pentru a diminua influenţa Rusiei în Marea Neagră Ucraina intenţionează să diminueze influenţa rusă în partea de vest a Mării...

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA)

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA) Între 462.000 și 728.000 de soldați ruși...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.