UE condamnă Iranul pentru execuţia lui Navid Afkari

Publicat:

Uniunea Europeană (UE) a condamnat luni execuţia de către regimul de la Teheran a tânărului sportiv practicant de lupte greco-romane Navid Afkari, pentru uciderea unui angajat al statului în timpul manifestaţiilor împotriva guvernului iranian, în 2018, informează AFP, potrivit agerpres.

“UE condamnă în termenii cei mai fermi această execuţie”, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, într-un comunicat.


Citeşte şi: Iranul a pus în funcţiune peste 1000 de centrifuge nucleare

“Drepturile omului rămân un element central al angajamentului nostru cu Iranul. Vom continua să dialogăm cu autorităţile iraniene asupra acestei probleme, în special prin intermediul reprezentanţei locale a UE la Teheran, precum şi asupra unor cazuri individuale cum este şi recenta execuţie”, a adăugat el.

“UE se opune pedepsei cu moartea în orice circumstanţă şi în toate cazurile fără excepţie”, a amintit Stano. “Aceasta este o pedeapsă crudă şi inumană, care nu are niciun efect disuasiv şi care reprezintă o negare inacceptabilă a demnităţii şi integrităţii umane”, a subliniat el.

Organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a denunţat sâmbătă execuţia “în secret” a lui Navid Afkari, calificând-o drept “parodie de justiţie”, după un proces “în mod clar inechitabil”.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi-a exprimat de asemenea indignarea în legătură cu această “execuţie crudă”.

Citeşte şi: Al doilea val de coronavirus obligă mapamondul să revină la măsurile de izolare

Hashtagul în persană #Navid_Afkari a fost intens distribuit pe Twitter pentru a-l susţine pe tânărul luptător şi se opune executării lui.

Iranul a anunţat sâmbătă execuţia luptătorului de greco-romane Navid Afkari, care a fost condamnat la moarte pentru înjunghierea unui agent de securitate în timpul protestelor antiguvernamentale din 2018. În conformitate cu legea talionului, Navid Afkari a fost executat sâmbătă dimineaţa într-o închisoare din oraşul Shiraz. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.