UE consideră că alegerile municipale din nordul Kosovo nu oferă soluţii pe termen lung

Publicat:

Uniunea Europeană a declarat, luni, că alegerile municipale din nordul Kosovo nu oferă “soluţii politice pe termen lung” pentru diferitele municipalităţi şi a insistat asupra faptului că este “urgentă” revenirea sârbilor în instituţii şi un dialog “serios” între aceştia şi autorităţile kosovare, relatează EFE, potrivit agerpres

UE “ia act” de alegerile parţiale care au avut loc duminică într-o serie de municipalităţi din nordul Kosovo, desfăşurate “în conformitate” cu cadrul juridic kosovar şi de faptul că s-au depus eforturi pentru a se asigura ca acestea să aibă loc într-un mod “fluid şi ordonat”, a afirmat un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, într-un comunicat.


Citește și : Joe Biden şi-a ales şefa de campanie pentru scrutinul din 2024

În acelaşi timp, el şi-a exprimat regretul că “nu toate partidele şi comunităţile şi-au folosit dreptul democratic de a participa şi de a vota în alegeri”, atrăgând atenţia asupra prezenţei foarte scăzute la vot, în special în rândul cetăţenilor sârbi din Kosovo.

Partidele kosovare albaneze LV şi PDK şi-au revendicat victoria, în pofida faptului că doar 3,4% dintre cetăţenii din regiune s-au prezentat la urne.

Purtătorul de cuvânt citat a subliniat că participarea la procesele electorale are ca scop “să asigure că vocile comunităţilor pe care le reprezintă liderii aleşi sunt auzite”.

El a amintit că, de când sârbii kosovari au părăsit instituţiile din nordul Kosovo în noiembrie 2022, UE a continuat ‘să colaboreze cu ambele părţi pentru a facilita revenirea lor’.

În opinia UE, aceste alegeri “nu oferă o soluţie politică pe termen lung pentru aceste municipalităţi”.

“Aceasta se poate întâmpla numai prin revenirea permanentă a sârbilor din Kosovo în instituţii, iar (administraţia din) Kosovo trebuie să facă posibilă această revenire”, a spus el, adăugând că acţiunea de “înfiinţare a Asociaţiei/Comunităţii municipalităţilor cu majoritate sârbă trebuie să fie finalizată cât mai curând posibil”.

În plus, a spus acelaşi purtător de cuvânt, este “imperativ să se restabilească de urgenţă o situaţie în care sârbii din Kosovo să fie implicaţi activ în guvernarea locală, în poliţie şi în sistemul judiciar din nordul Kosovo”.

În acest scop, “este nevoie urgentă de un dialog serios între guvernul din Kosovo şi sârbii kosovari din nord. Până în prezent, s-au făcut puţine progrese”, a recunoscut el, adăugând că ambele părţi trebuie, prin urmare, “să îşi joace rolul şi să îşi îndeplinească angajamentele”.

Pentru UE, acordul privind foaia de parcurs pentru normalizarea relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia este “platforma potrivită pentru atingerea acestui obiectiv”.

În fine, UE a salutat “profesionalismul” poliţiei kosovare, precum şi al Misiunii UE de sprijinire a statului de drept (EULEX) şi al Misiunii NATO în Kosovo (KFOR) “în asigurarea unui mediu sigur şi securizat pentru alegeri”.

Alegerile au fost convocate de Pristina după ce reprezentanţii sârbilor kosovari s-au retras în noiembrie trecut din instituţiile kosovare în care erau prezenţi, cum ar fi sistemul judiciar, poliţia şi administraţia locală.

Citește și : Prigojin a dat ordinul: ‘Omorâţi-i pe toţi!’

Aceştia au protestat împotriva unei decizii a autorităţilor de la Pristina privind schimbarea plăcuţelor auto şi a documentelor sârbe cu unele emise de statul Kosovo, generând o criză gravă.

Sârbii din Kosovo condiţionează revenirea lor în instituţii de crearea unui anumit nivel de autonomie, ceea ce s-a convenit de fapt în 2013 cu medierea Uniunii Europene, şi retragerea poliţiei speciale trimise în regiune de Pristina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.