X

UE denunță o propunere a comisiei electorale din Myanmar de dizolvare a partidului lui Aung San Suu Kyi

Uniunea Europeană a denunţat duminică o propunere a comisiei electorale din Myanmar de a dizolva Liga Naţională pentru Democraţie (NLD), partidul liderei destituite a acestei ţări, Aung San Suu Kyi, care a câştigat cu un scor covârşitor alegerile din noiembrie anul trecut, informează Reuters, potrivit agerpres.

”În cazul în care comisia electorală va da curs acestei propuneri, se va arăta din nou indiferenţa flagrantă a juntei faţă de voinţa poporului din Myanmar şi faţă de procesul legal adecvat”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Citește și : Preşedintele Braziliei, amendat după ce a participat la o ‘baie de mulţime’

”Nicio reprimare şi proceduri pseudo-legale neîntemeiate nu pot conferi legitimitate preluării ilegale a puterii de către juntă. UE va continua să denunţe toate tentativele de a anula voinţa poporului din Myanmar şi de a schimba rezultatul ultimelor alegeri generale”, a adăugat reprezentanta executivului comunitar.

Preşedintele comisiei electorale numite de regimul militar din Myanmar, Thein Soe, a afirmat vineri că NLD va trebui să fie dizolvată pentru comiterea unor fraude în timpul alegerilor din noiembrie.

Armata birmană a preluat controlul în Myanmar pe 1 februarie şi a arestat-o pe lidera civilă Aung San Suu Kyi, care a condus o luptă fără violenţă împotriva dictaturii în ultimele două decenii ale regimului militar din 1962-2011.

Armata şi-a justificat lovitura de stat acuzând NLD de obţinerea unei victorii zdrobitoare printr-un vot manipulat, deşi comisia electorală a respins iniţial plângerile regimului militar.

Citește și : Jocurile Olimpice din Japonia au loc indiferent de situaţia COVID de la Tokyo

 

Tags: Aung San Suu KyiMyanmarNLDuniunea europeana
Categorii: Știrile zilei