UE denunță planul israelian de demolare a unui sat din Cisiordania

Publicat:

Uniunea Europeană (UE) a cerut joi Israelului să revină asupra deciziei sale de a construi noi locuinţe pentru colonişti şi de a demola un sat de beduini palestinieni în Cisiordania ocupată, acţiune care în ochii săi dă o nouă lovitură perspectivei soluţionării conflictului, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Aprobarea planurilor pentru construcţia a aproape 2.000 de unităţi de colonizare în Cisiordania şi intenţia de a demola comunitatea palestiniană din Khan Al-Ahmar (…) compromit serios viabilitatea unei soluţii negociate cu două state (israelian şi palestinian) şi perspectivele unei păci durabile”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini.


Citește și: Poliția columbiană a prins un parlamentar cu cocaină

“Construirea de noi colonii pentru israelieni demolând case palestiniene în aceeaşi zonă nu va face decât să consolideze realitatea unui singur stat (israelian), cu drepturi inegale, o ocupaţie perpetuă şi conflictul”, a afirmat purtătoarea de cuvânt Maja Kocijancic într-un comunicat.

“UE aşteaptă de la autorităţile israeliene ca ele să reconsidere şi să anuleze aceste decizii”, a adăugat ea, precizând că “problema a fost ridicată direct cu autorităţile israeliene”.

Justiţia israeliană a autorizat săptămâna trecută Ministerul Apărării să demoleze satul de beduini Khan al-Ahmar, în Cisiordania ocupată, apreciind că a fost construit fără permis.

Acest sat, care numără 180 de locuitori, este situat în apropierea mai multor colonii israeliene de la est de Ierusalim.

Citește și: Cinci răniți după ce o maşină a intrat în mulţime în Manchester

Israelul a aprobat, în plus, miercuri, construcţia a 1.958 noi locuinţe pentru colonişti în Cisiordania, potrivit ONG-ului Pacea Acum, care se opune ocupaţiei teritoriilor palestiniene.

Coloniile israeliene în Cisiordania şi Ierusalimul de Est sunt ilegale din perspectiva dreptului internaţional.

Ele sunt considerate de o mare parte a comunităţii internaţionale drept un obstacol în calea păcii cu palestinienii, ceea ce guvernul israelian contestă, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.