UE denunță reforma electorală din Hong Kong și amenință Beijingul cu noi sancțiuni

Publicat:

Uniunea Europeană a denunţat joi, într-o declaraţie a şefului diplomaţiei Josep Borrell, reforma sistemului electoral din Hong Kong impusă de China şi a ameninţat Beijingul că va “lua măsuri suplimentare” împotriva încălcării principiului “o ţară, două sisteme”, notează AFP, potrivit agerpres.

“Decizia luată joi constituie o nouă încălcare a principiului +o ţară, două sisteme+ (…) Uniunea Europeană va avea în vedere luarea de măsuri suplimentare”, a avertizat Josep Borrell în această declaraţie publicată în numele celor 27 de membri ai UE.


Citește și : Grecia își redeschide porțile pentru turiști

Parlamentul chinez a aprobat joi aproape în unanimitate o reformă a sistemului electoral din Hong Kong, care va da puterii un drept de veto la alegerile legislative asupra candidaţilor opoziţiei militând pentru democraţie.

Această decizie “va avea un impact semnificativ asupra responsabilităţii democratice şi pluralismului politic din Hong Kong”, a denunţat UE.

Uniunea Europeană “îndeamnă autorităţile chineze şi din Hong Kong să restabilească încrederea în procesul democratic din Hong Kong şi să pună capăt persecuţiei celor care apără valorile democratice”.

“Având în vedere această decizie foarte recentă, Uniunea Europeană va avea în vedere luarea de măsuri suplimentare şi va acorda o atenţie sporită situaţiei din Hong Kong în contextul relaţiilor generale dintre Uniunea Europeană şi China”, a precizat documentul.

Citește și : Ungaria face publice contractele pentru vaccinuri și provoacă UE să facă la fel

Miniştrii de externe ai UE se reunesc pe 22 martie pentru a pregăti summitul european din 25 şi 26 martie, în cursul căruia liderii europeni trebuie să decidă strategia lor faţă de China.

UE încearcă fără succes de luni de zile să constrângă Beijingul să respecte principiul “o ţară, două sisteme” şi să pună capăt represiunii opoziţiei pro-democraţie din Hong Kong. Europenii au limitat exporturile de echipamente care pot fi utilizate pentru supraveghere şi represiune şi au adoptat o serie de măsuri pentru a ajuta societatea civilă. Impactul acestor măsuri a fost evaluat în cadrul unei reuniuni la 22 februarie şi au fost discutate noi dispoziţii, având în vedere deteriorarea situaţiei, a anunţat Josep Borrell.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului

Proteste la Barcelona împotriva supraturismului Mii de persoane au protestat sâmbătă, la Barcelona, împotriva supraturismului din capitala Cataloniei unde ajung anual milioane de vizitatori, o...

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă

Şapte copii printre cele 49 de persoane care s-au înecat în Rusia în cursul zilei de sâmbătă Şapte copii se numără printre cele 49 de...

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda

Ivan Corșunov a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Studențesc desfășurat în Olanda Sportivul Ivan Corșunov a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial...

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară

Cutremur de 4,9 pe scara Richter, în Grecia. S-a resimțit și într-o zonă turistică populară Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 pe scara Richter a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.