UE este de acord cu îngheţarea activelor principalului creditor rus Sberbank, ale celor două fiice ale lui Putin

Publicat:

Uniunea Europeană a fost de acord să îngheţe activele din UE ale şefului principalului creditor rus Sberbank, ale celor două fiice ale lui Vladimir Putin şi ale mai multor oligarhi, potrivit unui document publicat vineri în jurnalul oficial al UE, relatează Reuters, potrivit agerpres.   

De la începutul războiului din Ucraina, UE a pus pe lista neagră aproximativ 700 de persoane legate de Kremlin sau acuzate că au susţinut invazia, pe care Moscova o numeşte “operaţiune specială”. Cu toate acestea, acest lucru nu a dus întotdeauna la o îngheţare rapidă a activelor, pe fondul obstacolelor juridice şi, uneori, al lipsei de voinţă politică.


Citește și : Procurorul general ucrainean: 164 de cadavre au fost găsite în oraşul Bucea

Noile măsuri vor afecta alte peste 200 de persoane, majoritatea din regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, dar şi oameni de afaceri de top, politicieni şi militari apropiaţi de Kremlin.

Alte 18 entităţi au fost, de asemenea, afectate de îngheţarea activelor, inclusiv patru bănci, cum ar fi VTB, şi firme militare, aproape dublând numărul de companii vizate de sancţiuni de la începutul războiului.

Herman Gref, şeful Sberbank, a fost adăugat pe lista neagră a UE, potrivit documentului, o mişcare importantă din punct de vedere simbolic. Până în prezent, UE s-a abţinut să sancţioneze banca, care joacă un rol-cheie în plăţile pentru energie.

Fiicele lui Putin, Ekaterina Tihonova şi Maria Voronţova, au fost, de asemenea, sancţionate acum pentru că au beneficiat de pe urma guvernului rus, se arată în document.

Putin fusese deja sancţionat într-o primă rundă de măsuri restrictive, deşi nu este clar câte active, dacă există, deţin el şi familia sa în UE.

Oligarhii bogaţi folosesc de obicei persoane de faţadă sau companii fantomă şi trusturi anonime pentru a-şi proteja bunurile, ceea ce face foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă, identificarea lor de către anchetatori, în special în jurisdicţiile cu norme laxe privind beneficiarii reali ai companiilor.

Citește și : Rusia închide birourile locale ale ONG-urilor Amnesty International şi Human Rights Watch

Directorul executiv al companiei petroliere Surgutneftegas, Vladimir Bogdanov, fondatorul gigantului din aluminiu Rusal, Oleg Deripaska, miliardarul Boris Rotenberg, principalul acţionar al celui mai mare miner de aur din Rusia, Polius Said Kerimov, şi şeful platformei ruseşti de comerţ electronic Ozon, Aleksander Şulghin, au fost, de asemenea, sancţionaţi.

Noile liste fac parte din cel de-al cincilea pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei, care include o interdicţie asupra importurilor de cărbune şi restricţii de intrare în UE pentru navele şi camioanele ruseşti.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.