UE ia atitudine faţă de demolarea caselor palestiniene în Cisiordania

Publicat:

Uniunea Europeană a cerut luni Israelului să oprească “imediat” demolările “ilegale” de clădiri palestiniene în apropierea Ierusalimului de Est, informează France Presse, potrivit agerpres.

“În conformitate cu poziţia de lungă dată a UE, ne aşteptăm ca autorităţile israeliene să pună capăt imediat demolărilor în curs”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.


Citeşte şi: Anunţul lui Mike Pompeo: ‘Rămâneţi la voi acasă!’

“Politica israeliană de colonizare, inclusiv măsurile luate în acest context, precum transferurile forţate, expulzările, demolările şi confiscările de locuinţe, este ilegală conform dreptului internaţional”, a reamintit Maja Kocijancic.

“Continuarea acestei politici compromite viabilitatea soluţiei a două state şi perspectiva unei păci durabile. Ea compromite grav posibilitatea ca Ierusalimul să devină capitala viitoare a celor două state”, a subliniat ea.

“Autorităţile israeliene au demolat 10 clădiri palestiniene, cu aproximativ 70 de apartamente, la Wadi al Hummus în cartierul Sour Baher din Ierusalimul de Est ocupat”, a explicat purtătoarea de cuvânt.

“Majoritatea clădirilor sunt situate în zonele A şi B ale Cisiordaniei, unde, în conformitate cu acordurile de la Oslo, toate chestiunile civile intră în jurisdicţia Autorităţii Palestiniene”, a insistat purtătoarea de cuvânt.

Citeşte şi: ‘Slujitorul poporului’ câştigă alegerile parlamentare din Ucraina

Israelul susţine că clădirile vizate au fost construite foarte aproape de bariera de separare pe care a început să o construiască în 2002, în timpul violenţelor celei de-a doua revolte palestiniene Intifada, pentru a se proteja de atacurile din Cisiordania ocupată.

Palestinienii acuză la rândul lor Israelul că foloseşte securitatea ca pretext pentru a-i forţa să abandoneze zona şi să extindă aşezările israeliene şi drumurile care le leagă. Ei denunţă de asemenea o încălcare a tuturor acordurilor semnate cu Israelul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.