X

UE ia atitudine faţă de demolarea caselor palestiniene în Cisiordania

Uniunea Europeană a cerut luni Israelului să oprească “imediat” demolările “ilegale” de clădiri palestiniene în apropierea Ierusalimului de Est, informează France Presse, potrivit agerpres.

“În conformitate cu poziţia de lungă dată a UE, ne aşteptăm ca autorităţile israeliene să pună capăt imediat demolărilor în curs”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Federica Mogherini.


Citeşte şi: Anunţul lui Mike Pompeo: ‘Rămâneţi la voi acasă!’

“Politica israeliană de colonizare, inclusiv măsurile luate în acest context, precum transferurile forţate, expulzările, demolările şi confiscările de locuinţe, este ilegală conform dreptului internaţional”, a reamintit Maja Kocijancic.

“Continuarea acestei politici compromite viabilitatea soluţiei a două state şi perspectiva unei păci durabile. Ea compromite grav posibilitatea ca Ierusalimul să devină capitala viitoare a celor două state”, a subliniat ea.


“Autorităţile israeliene au demolat 10 clădiri palestiniene, cu aproximativ 70 de apartamente, la Wadi al Hummus în cartierul Sour Baher din Ierusalimul de Est ocupat”, a explicat purtătoarea de cuvânt.

“Majoritatea clădirilor sunt situate în zonele A şi B ale Cisiordaniei, unde, în conformitate cu acordurile de la Oslo, toate chestiunile civile intră în jurisdicţia Autorităţii Palestiniene”, a insistat purtătoarea de cuvânt.

Citeşte şi: ‘Slujitorul poporului’ câştigă alegerile parlamentare din Ucraina

Israelul susţine că clădirile vizate au fost construite foarte aproape de bariera de separare pe care a început să o construiască în 2002, în timpul violenţelor celei de-a doua revolte palestiniene Intifada, pentru a se proteja de atacurile din Cisiordania ocupată.

Palestinienii acuză la rândul lor Israelul că foloseşte securitatea ca pretext pentru a-i forţa să abandoneze zona şi să extindă aşezările israeliene şi drumurile care le leagă. Ei denunţă de asemenea o încălcare a tuturor acordurilor semnate cu Israelul.

Tags: cisiordaniaFederica MogheriniIntifadaPalestinaSour BaherUniunea Europeană (UE)
Categorii: Sinteze