X

UE îi îndeamnă pe toţi actorii politici din Tunisia să respecte Constituţia ţării şi să evite producerea de violenţe

Uniunea Europeană i-a îndemnat luni pe toţi actorii politici din Tunisia să respecte constituţia ţării şi să evite producerea de violenţe, după ce preşedintele tunisian a demis guvernul şi a suspendat activitatea parlamentului, cu ajutorul armatei, relatează Reuters, potrivit agerpres

“Urmărim îndeaproape ultimele evenimente din Tunisia. Facem apel către toţi actorii (politici) tunisieni să respecte Constituţia, instituţiile ţării şi statul de drept. Le cerem totodată să rămână calmi şi să evite orice recurgere la violenţă pentru a menţine stabilitatea ţării”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Citește și : SUA vor continua raidurile aeriene în sprijinul trupelor afgane dacă talibanii nu-şi opresc ofensiva

Preşedintele tunisian Kais Saied a anunţat duminică seară că îngheaţă activităţile parlamentului şi îl demite din funcţie pe şeful guvernului, Hichem Mechichi, după o zi de manifestaţii împotriva conducătorilor tunisieni, în cadrul celei mai grave crize politice din ultimul deceniu din această ţară.

Anunţul a survenit după manifestaţiile care au avut loc duminică în mai multe oraşe din Tunisia, în pofida prezenţei numeroase a poliţiei menite să limiteze deplasările. Protestatarii au cerut în special “dizolvarea parlamentului”.

Kais Saied şi-a făcut cunoscute deciziile după o reuniune de urgenţă la palatul prezidenţial, în contextul în care Tunisia se confruntă cu un vârf al pandemiei de coronavirus şi o profundă criză politică care îl opune pe şeful statului principalului partid parlamentar, Ennahdha. Saied a informat că preia puterea executivă, cu “ajutorul guvernului”, care va fi condus de un nou şef numit de preşedintele ţării. În plus, el a anunţat că ridică imunitatea parlamentară a deputaţilor.

Mai multe mii de tunisieni au manifestat duminică împotriva conducătorilor lor, în special contra formaţiunii islamiste Ennahdha. Ei au scandat în special sloganuri ostile acestei formaţiuni şi prim-ministrului pe care îl susţine, Hichem Mechichi, strigând că “poporul doreşte dizolvarea parlamentului”. Sedii şi simboluri ale formaţiunii Ennahdha au fost luate ca ţintă.

Apelurile la manifestaţii pe 25 iulie, ziua proclamării republicii, circulau de câteva zile pe Facebook, provenind de la grupuri neidentificate. Acestea au cerut, printre altele, schimbarea Constituţiei şi o perioadă de tranziţie care să lase un loc important armatei, menţinându-l în acelaşi timp pe preşedintele Saied în fruntea statului.

Preşedintele parlamentului unicameral, Rached Ghannouchi, liderul Ennahda, a denunţat un asalt asupra democraţiei şi le-a cerut tunisienilor să protesteze în stradă.

Citește și : SUA merg în direcția greșită în ce privește COVID-19, avertizează Fauci

Formaţiunea a evocat o “lovitură de stat”, postând o înregistrare video în care un membru al dispozitivului militar care blochează intrarea lui Ghannouchi în clădirea legislativului este auzit spunând că armata “implementează instrucţiuni conform cărora parlamentul este închis”, a consemnat dpa.

În schimb, Uniunea generală a muncitorilor tunisieni (UGTT), o influentă centrală sindicală, a susţinut implicit luni suspendarea parlamentului, apreciind că deciziile şefului statului au fost “conforme” cu Constituţia, întrucât vizează să “prevină un pericol iminent şi să restabilească funcţionarea normală a instituţiilor statului, pe fondul epidemiei de Covid-19”. “E timpul” ca partidele responsabile de situaţia “degradată” din ţară să-şi asume responsabilitatea şi să “pună capăt acestei ere care a incendiat Tunisia”, potrivit unui comunicat al sindicatelor citat de AFP.

Tags: Hichem MechichiKais SaiedTunisiaViolente
Categorii: Sinteze