X

UE impune sancțiuni împotriva șefilor juntei militare din Myanmar

Uniunea Europeană a adoptat luni sancţiuni împotriva şefului juntei la putere în Myanmar, generalul Min Aung Hlaing (foto), precum şi a nouă înalţi gradaţi ai forţelor armate şi a preşedintelui Comisiei electorale pentru represiunea din ţară de după lovitura de stat, relatează AFP, potrivit agerpres.

Decizia a fost luată la începutul unei reuniuni a miniştrilor de externe din statele UE de la Bruxelles. Sancţiunile constau într-o interdicţie de a se deplasa în UE sau de a tranzita teritoriul comunitar, precum şi într-o îngheţare a bunurilor sau a resurselor lor în UE, se menţionează în declaraţia oficială publicată de Consiliul UE.

Citeşte şi: Iordania va permite tranzitul armatei americane după bunul plac

De la lovitura de stat de la 1 februarie care a înlăturat-o de la putere pe lidera civilă Aung San Suu Kyi, peste 2.600 de persoane au fost arestate şi circa 250 ucise, potrivit Asociaţiei de asistenţă pentru deţinuţii politici (AAPP). Bilanţul victimelor ar putea fi însă şi mai mare, subliniază această organizaţie locală de apărare a drepturilor omului.

Violenţele ating un nivel “absolut inacceptabil”, a declarat şeful diplomaţiei germane Heiko Maas.

Este vorba despre primele sancţiuni de la puciul din Myanmar decise de UE, care a sancţionat deja în 2019 14 militari şi poliţişti pentru persecuţiile împotriva minorităţii musulmane rohingya.

La rândul său, BBC a anunţat punerea în libertate a jurnalistului său din Myanmar Aung Thura, reţinut vineri în capitala Naypyidaw. Un număr de 40 de jurnalişti au fost reţinuţi de la puciul din Myanmar, precizează BBC pe site-ul său.

Un al doilea jurnalist, care lucra pentru media locală Mizzima şi care a fost reţinut tot vineri la Naypyidaw, Than Htike Aung, rămâne în detenţie.

În Myanmar, conexiunile de internet mobile au fost tăiate, precum şi mai multe reţele wi fi, în prezent fiind disponibile numai ziarele de stat. Media locale independente, precum Mizzima, au avut licenţele revocate.

La Mandalay, capitală culturală şi al doilea oraş al ţării, manifestanţii, printre care şi profesori, au defilat în număr mare luni, înainte de răsăritul soarelui, unii agitând pancarte prin care cereau ONU să intervină. Opt persoane au fost ucise duminică şi circa 50 rănite în acest oraş, a declarat pentru AFP o sursă medicală.

Focuri de arme automate au fost auzite într-un cartier din oraş în jurul orei locale 23:00 (16:00 GMT). “Oamenii erau complet îngroziţi şi s-au simţit în nesiguranţă toată noaptea”, a explicat un medic prin telefon pentru AFP.

Pentru a protesta împotriva brutalităţii represiunii, un grup de medici din Mandalay a organizat o “manifestaţie de pancarte” aliniate în stradă ca protestatari virtuali, a relatat media independentă Voice of Myanmar. Călugării au organizat şi ei o manifestaţie similară.

La Yangon, capitala economică şi principalul oraş al ţării, au avut loc de asemenea manifestaţii, luni foarte devreme, în anumite cartiere. Automobiliştii claxonau în semn de susţinere a protestatarilor.

Deşi condamnările internaţionale se înmulţesc, junta nu a reacţionat până acum.

Înainte de sancţiunile decise de UE, SUA şi Marea Britanie au luat măsuri punitive.

Citeşte şi: Nikol Paşinian numeşte un nou şef de Stat Major în Armenia

Vecinii Myanmar au ridicat şi ei vocea în cadrul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est), care de obicei nu se amestecă în afacerile unui stat membru.

Indonezia şi Malayezia au făcut apel la organizarea unei reuniuni de urgenţă a celor zece ţări din ASEAN pentru a discuta despre criza din Myanmar. Ministrul de externe singaporez, Vivian Balakrishnan, începe luni în Brunei, care prezidează în acest an ASEAN, un turneu în cadrul căruia va avea vizite în Malayezia şi Indonezia.

Grupul francez de electricitate EDF a anunţat duminică suspendarea unui proiect de baraj hidroelectric în Myanmar, o investiţie de 1,51 de miliarde de dolari în statul Shan (est), în urma loviturii de stat, o decizie salutată de ONG-urile Info Birmania şi Justice for Myanmar.

Tags: ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est)Asociaţia de Asistenţă pentru Deţinuţi Politici (AAPP)Aung San Suu KyiAung ThuraBBCbruxellesHeiko MaasMandalayMin Aung HlaingMizzimaMyanmarNaypyidawONUsanctiuniThan Htike Aunguniunea europeana
Categorii: Știrile zilei