X

UE a impus sancţiuni împotriva a 17 cetăţeni nord-coreeni

Uniunea Europeană a instituit luni sancţiuni împotriva altor 17 cetăţeni nord-coreeni având legătură în principal cu activităţi comerciale ilegale de susţinere a programelor de dezvoltare a armelor nucleare şi balistice, relatează AFP, potrivit agerpres.

Sancţiunile reprezintă un “mijloc de menţinere a presiunii” asupra Coreei de Nord, “având în vedere dezvoltarea continuă şi accelerată a programelor nuclear şi balistic printr-o ignorare flagrantă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU’, menţionează într-un comunicat miniştrii de externe din ţările membre UE.

Citeşte şi: Un turist român a fost ÎMPUŞCAT pe străzile din New York – VIDEO

Decizia de luni a Bruxellesului aduce la 58 numărul total al persoanelor afectate de restricţiile UE – îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie – în plus faţă de cele 10 organizaţii de pe această listă neagră.

În afară de aceasta, Naţiunile Unite au impus sancţiuni faţă de 79 de indivizi şi 54 de entităţi.

Din cele 17 noi persoane vizate de sancţiuni fac parte diplomaţi şi oameni de afaceri nord-coreeni având legătură cu companii care au fost deja desemnate de ONU pentru rolul lor în comerţul cu arme şi echipamente legate de dezvoltarea armele balistice şi nucleare.

Alţii sunt vizaţi pentru activităţi legate de vânzarea de cărbune şi contrabandă cu aur, prin încălcarea interdicţiilor impuse de ONU.

Citeşte şi: Trei oameni au murit într-o explozie produsă în Thailanda

Mai multe dintre aceste persoane se află în afara Coreei de Nord în ţări precum China, Egipt, Africa de Sud sau Bangladesh.

Această decizie intervine în contextul planurilor Coreei de Nord de a trimite o delegaţie de sportivi la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud în februarie, fapt ce a suscitat speranţa că s-ar putea produce o detensionare a situaţiei în Peninsula Coreeană.

Tags: Africa de SudBangladeshChinaCoreea de NordegiptsanctiuniUniunea Europeană (UE)
Categorii: Știrile zilei