UE înăspreşte regulile de securitate cibernetică

Publicat:

Comisia Europeană vrea să impună reguli mai stricte pentru producătorii de obiecte conectate, precum frigidere ”inteligente” sau asistenţi virtuali, pentru a îmbunătăţi protecţia împotriva atacurilor cibernetice, potrivit unui proiect de lege anunţat joi, informează AFP, potrivit agerpres.

“Computere, telefoane, aparate de uz casnic, maşini, jucării… fiecare dintre aceste sute de milioane de produse conectate este un potenţial punct de intrare pentru un atac cibernetic. Cu toate acestea, astăzi majoritatea produselor hardware şi software nu sunt supuse niciunei obligaţii de securitate cibernetică”, a constatat comisarul pentru Piaţă Internă, Thierry Breton, aflat la iniţiativa acestui proiect de lege, împreună cu vicepreşedintele Comisiei Europene Margaritis Schinas.


Citeşte şi: Primăriţa din Ciudad de Mexico onorează familia Assange în numele ‘libertăţii de exprimare’ – Black News

“Introducând securitatea cibernetică de la concepţie, legislaţia (…) va contribui la protejarea economiei europene şi a securităţii noastre colective”, a explicat el.

Proiectul de reglementare asupra rezilienţei cibernetice mai trebuie să fie negociat timp de mai multe luni de europarlamentari şi statele membre.

Produsele hardware şi software nu vor putea fi comercializate decât dacă vor respecta criteriile de securitate. Sunt vizate “toate produsele conectate direct sau indirect la un alt obiect sau reţea”.

Textul introduce obligaţia de transparenţă asupra unor posibile defecte sau incidente constatate. Companiile vor trebui să le documenteze şi să raporteze modul în care au fost soluţionate.

În caz de nerespectare a regulilor, sunt prevăzute amenzi ce ar putea atinge 15 milioane de euro sau 2,5% din cifra de afaceri a companiilor.

Citeşte şi: Un prim ajutor militar direct al Washingtonului pentru Taiwan a depăşit o etapă-cheie în Congres – Black News

Buna aplicare a regulilor va fi responsabilitatea statelor membre. Ele vor numi o autoritate însărcinată cu supravegherea pieţei, aptă să ordone de exemplu retragerea unor produse.

Comisia Europeană speră să facă din această nouă legislaţie o referinţă internaţională, dincolo de piaţa unică.

Costul anual al criminalităţii cibernetice a fost estimat la 5500 de miliarde de euro pe plan mondial în 2021, potrivit executivului european. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.