UE încearcă să salveze acordul pentru transportul de cereale pe Marea Neagră, în ciuda reticenţei Rusiei

Publicat:

Uniunea Europeană ar putea permite Băncii Agricole Ruse (Roselhozbank) să deschidă o filială pentru reconectarea la circuitele financiare mondiale, în schimbul garantării acordului pentru transportul de cereale pe Marea Neagră, scrie luni ziarul Financial Times, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Roselhozbank este supusă în prezent sancţiunilor UE ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.


Citeşte şi: Armata Chinei e concepută pentru a preveni orice potențial Prigojin – Black News

Moscova a arătat de săptămâna trecută că nu vede niciun motiv pentru prelungirea după 17 iulie a acordului care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Cotidianul Izvestia, preluat de aceeaşi agenţie, a publicat luni informaţia că reprezentantul Rusiei la sediul ONU din Geneva a reafirmat poziţia respectivă.

Într-un interviu extensiv, Ghenadi Gatilov a declarat că implementarea condiţiilor puse de Rusia pentru prelungirea acordului este “blocată”. Printre altele, partea rusă cere reconectarea Roselhozbank la sistemul de plăţi interbancare SWIFT.

Planul Moscovei ar permite derularea operaţiunilor financiare legate de exporturile de cereale, afirmă surse ale Financial Times.

Acordul din iulie 2022 între Rusia şi Ucraina, mediat de ONU şi Turcia, a permis evitarea unei crize alimentare mondiale prin exportul în siguranţă al cerealelor ucrainene care deveniseră indisponibile din cauza războiului. ONU a arătat însă săptămâna trecută că din 26 iunie nu a mai fost înregistrată nicio navă pentru astfel de operaţiuni, deşi fuseseră depuse 29 de cereri.

Rusia şi Ucraina sunt producători agricoli importanţi la nivel mondial, în special de cereale cum ar fi grâul şi orzul şi de seminţe oleaginoase ca rapiţa şi floarea-soarelui; industria rusă este de asemenea un furnizor important de îngrăşăminte.

Moscova nu urmăreşte însă doar restabilirea accesului la SWIFT, ci şi reluarea furnizării de utilaje agricole şi piese de schimb pentru acestea şi eliminarea restricţiilor pentru asigurări şi reasigurări.

Gatilov a vorbit şi despre subiecte fără legătură directă cu acordul. El şi-a exprimat speranţa că “bunul-simţ” va învinge în SUA şi nu va fi nevoie de denunţarea tratatului Noul START privind armamentul nuclear – ultimul acord între Moscova şi Washington care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două mari puteri.

Preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat participarea ţării sale la tratat, dar ambele părţi s-au angajat să respecte în continuare limitările prevăzute, iar ulterior au avut loc “contacte directe” privind această problemă, reaminteşte Reuters.

Citeşte şi: Prigojin în Belarus: un succes pe care Alexandr Lukaşenko riscă să-l regrete – Black News

Potrivit lui Gatilov, poziţia Moscovei este neschimbată: Rusia va reveni la tratat dacă Statele Unite renunţă la “orientarea distructivă de a provoca o înfrângere strategică”. “Aş dori mai degrabă să putem începe discuţiile despre un tratat care să poată înlocui START din februarie 2026”, a spus el. Noul START, semnat în 2010, expiră în 2026.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina în general, emisarul rus a afirmat că Moscova este deschisă pentru o soluţionare diplomatică, însă perspectivele nu sunt bune în prezent, deoarece Kievul şi Occidentul continuă să mizeze pe forţa militară. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia a preluat controlul localităţii Lozuvatka din estul Ucrainei

Rusia a preluat controlul localităţii Lozuvatka din estul Ucrainei Ministerul rus al Apărării a afirmat că forţele sale au preluat controlul asupra localităţii Lozuvatka din...

Jānis Mažeiks: Referendumul privind aderarea la UE trebuie să reflecte voința cetățenilor

Jānis Mažeiks: Referendumul privind aderarea la UE trebuie să reflecte voința cetățenilor Referendumul din toamnă, inițiat de președinta Maia Sandu, trebuie să reflecte voința cetățenilor,...

ULTIMA ORĂ/ FOTO/ Judocanul Denis Vieru a acces în sferturile de finală la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

ULTIMA ORĂ/ FOTO/ Judocanul Denis Vieru a acces în sferturile de finală la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 El a trecut de finlandezul Luukas...

Ucraina incendiază un depozit petrolier din sud-vestul Rusiei

Ucraina incendiază un depozit petrolier din sud-vestul Rusiei Un atac ucrainean cu drone a incendiat sâmbătă noaptea un depozit petrolier din regiunea Kursk din sud-vestul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.