X

UE înfiinţează o misiune civilă în Armenia care va contribui la stabilitatea în zonele frontaliere

Miniştrii de externe ai statelor din Uniunea Europeană, reuniţi în formatul Consiliului Afaceri Externe (CAE), au ajuns la un acord cu privire la înfiinţarea unei Misiuni a UE în Armenia (EUMA), în cadrul politicii de apărare şi securitate comune (CSDP), potrivit agerpres

Obiectivul acestei misiuni este de a contribui la stabilitatea în zonele de frontieră ale Armeniei, de construire a încrederii şi de asigurare a unui mediu propice pentru eforturile de normalizare a relaţiilor dintre Armenia şi Azerbaidjan, cu sprijinul UE.

Citește și : Liderul grupului de mercenari Wagner reacţionează la comparaţia cu Rasputin

”Înfiinţarea unei Misiuni a UE în Armenia lansează o nouă fază în angajamentul UE în Caucazul de Sud. Uniunea Europeană va continua să sprijine eforturile de dezescaladare şi este decisă că lucreze îndeaproape cu ambele părţi pentru obiectivul final al păcii durabile în regiune”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Ca răspuns la solicitarea Armeniei, EUMA va desfăşura misiuni de patrulare de rutină şi va raporta cu privire la situaţia constatată, ceea ce va contribui la înţelegerea situaţiei din teren de către UE. De asemenea, Misiunea UE va contribui la eforturile de mediere în cadrul procesului condus de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

EUMA va avea un mandat iniţial de doi ani şi cartierul său general operaţional va fi în Armenia. Comandantul Operaţiunii Civile va fi Stefano Tomat, urmând ca în viitorul apropiat să fie desemnat un şef al Misiunii care va conduce operaţiunile în teren.

După aderarea Armeniei la Uniunea Economică Eurasiatică, procesul de negociere privind un acord de asociere cu UE a fost suspendat. Cu toate acestea, blocul comunitar european s-a declarat ferm hotărât să continue cooperarea cu Armenia în măsura în care acest lucru este compatibil cu angajamentele ţării în cadrul Uniunii Eurasiatice.

La 17 octombrie 2022, Consiliul a decis să desfăşoare până la 40 de experţi în materie de monitorizare ai UE de-a lungul părţii armene a frontierei internaţionale cu Azerbaidjanul, cu scopul de a monitoriza, a analiza şi a raporta în legătură cu situaţia din regiune.

Obiectivul acestei decizii este de a facilita reinstaurarea păcii şi securităţii în zonă, de a consolida încrederea dintre cele două state şi de a stabili limitele frontierei internaţionale dintre ele.

Citește și : Polonia va cere permisiunea Germaniei pentru a trimite tancuri Ucrainei

Pentru a asigura desfăşurarea rapidă a capacităţii de monitorizare a UE, s-a decis ca experţii în materie de monitorizare să fie desfăşuraţi temporar din cadrul misiunii de monitorizare a Uniunii Europene în Georgia (EUMM Georgia).

La 24 noiembrie 2017, UE şi Armenia au semnat Acordul de parteneriat cuprinzător şi consolidat, în marja celui de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic.

Tags: CAECSDPEUMAJosep Borrelluniunea europeana
Categorii: Diaspora