UE intenţionează să acorde un ajutor de un miliard de euro Ucrainei

Publicat:

Uniunea Europeană intenţionează să acorde condiţionat un ajutor de un miliard de euro Ucrainei, confruntată cu cu conflict armat şi care iese cu greu dintr-o gravă criză economică, potrivit unui memorandum semnat vineri de Kiev şi Bruxelles, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acest ajutor este condiţionat de punerea în aplicare de Kiev a unor măsuri anticorupţie şi reluarea finanţării de către Fondul Monetar Internaţional (FMI), a precizat vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.


Citește și : Fâşia Gaza: Trei protestatari palestinieni, ucişi de tiruri israeliene

Printre aceste măsuri, Valdis Dombrovskis a amintit necesitatea de a asigura o “finanţare suficientă” pentru crearea unui tribunal specializat în afaceri de corupţie şi introducerea unui sistem electronic de verificare a declaraţiilor de bunuri ale funcţionarilor ucraineni.

În cazul reuşitei, UE va debloca este fonduri sub forma unor împrumuturi pe termen lung a căror primă tranşă de 500 de milioane de euro ar putea fi plătită “până la sfârşitul anului” şi a doua în primăvara lui 2019, a explicat el.

“Vedem că economia ucraineană a revenit la creştere şi ne aşteptăm la o majorare (a PIB) de 3,5% în acest an”, a mai declarat comisarul european.

Ucraina, care s-a scufundat în 2014 într-o gravă criză economică, a primit de la acea dată ajutoare de 2,8 miliarde de euro din partea UE, potrivit unui comunicat al reprezentanţei Comisiei Europene la Kiev.

Bruxellesul a refuzat însă anul trecut să deblocheze o tranşă suplimentară de 600 de milioane de euro, deoarece Kievul nu a îndeplinit condiţiile necesare.

Citește și : Taifunul Mangkhut a atins coastele statului Filipine

Ucraina negociază, de asemenea, plata unei noi tranşe din planul de ajutorare de 17,5 miliarde de dolari acordat în 2014 de FMI.

Plata acestor tranşe, dintre care ultima a fost deblocată în aprilie 2017, a fost întârziată din cauza dificultăţilor de a pune în aplicare măsurile cerute de FMI.

Pentru experţi, sosirea unei misiuni a FMI la 6 septembrie la Kiev, după luni de negocieri intense, a însemnat că s-a ajuns un acord asupra principalului punct de blocaj, majorarea preţului la gaze naturale pentru consumatorii casnici.

Ajutorul FMI este extrem de important pentru Ucraina, în contextul în care trebuie să ramburseze, potrivit agenţiei de rating Fitch, un total de nouă miliarde euro până în 2020, iar rezervele sale bugetare scad.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.