X

UE inventează o inginerie financiară prin care speră să ajute Iranul

Europa intenţionează să deschidă conturi bancare speciale în care să fie depozitate veniturile iraniene obţinute din petrol, dar şi pentru a asigura exporturile de petrol ale Iranului, relatează agenţia de presă azeră Trend, citându-l pe ministrul adjunct de externe iranian, Abbas Araqchi.

„În momentul de faţă, purtăm discuţii intense cu Europa cu privire la promisiunea de a salva Acordul Nuclear din 2015 dintre Teheran şi puterile lumii”, a declarat Abbas Araqchi, citat de agenţia de presă azeră Trend, conform mediafax.

Citeşte şi: Bilanţul negru al cutremurului din Japonia creşte de la oră la oră. Cel puţin 9 oameni au murit, 33 de dispăruţi şi peste 300 de răniţi – FOTO/VIDEO

Conform oficialului iranian, Europa intenţionează nu doar să deschidă noi conturi bancare, ci să şi reactiveze o serie de conturi mai vechi, în ciuda sancţiunilor americane.

Această evoluţie ar fi o punere în aplicare a declaraţiilor din luna iulie a reprezentanţilor guvernelor britanic, francez şi german cu privire la deschiderea unor conturi la băncile centrale din ţările lor. Astfel, se pregătește deschiderea unui canal financiar pentru menţinerea în aplicare a Acordului Nuclear.

Aceasta ar fi, de asemenea, şi a doua măsură luată de Uniunea Europeană pentru menţinerea tratatului, prima fiind activarea şi actualizarea aşa-numitului „Statut de blocaj” („Blocking statute”) – luată în mare parte şi pentru protejarea de efectele sancţiunilor americane a companiilor europene care operează în Iran.

Citeşte şi: Arabia Saudită a interceptat o rachetă trasă de rebelii yemeniţi. 26 de oameni au fost răniţi

Mai sunt aproape două luni până la intrarea în vigoare a celei de a doua tranşe de sancţiuni americane. Acelea au ca dată scadentă ziua de 4 noiembrie (180 de zile de la data ieşirii din acord) şi vizează în principal, sectorul energetic şi cel bancar. Adică exact sectoarele vizate de decizia vehiculată de Iran cu privire la deschiderea de conturi bancare speciale de către Uniunea Europeană.

Prima tranşă a sancţiunilor americane, intrată în vigoare pe 6 august, vizează comerţul cu metale şi pietre preţioase, sectorul automotive, precum şi o serie de activităţi bancare şi importuri.

Sancţiunile au fost reimpuse de Statele Unite în urma deciziei preşedintelui Donald Trump, de pe 8 mai, de retragere din Planul de Acţiune Comun şi Comprehensiv (JCPOA).

Tags: Abbas Araqchiacord nuclearBlocking statuteconturi bancare specialeDonald TrumpexportIranpetrolPlanul de Acţiune Comun şi Comprehensiv (JCPOA)sanctiuniSUAteheranUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora