X

UE investeşte 6,2 miliarde euro în infrastructuri de transport sustenabile, sigure şi eficiente

Comisia Europeană a selectat 107 de proiecte de infrastructură de transport pentru a primi granturi UE în valoare de peste şase miliarde de euro din partea Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE), instrumentul UE pentru investiţii strategice în infrastructura de transport, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, preluat de agerpres.

Peste 80% din finanţare va sprijini proiecte care asigură o reţea mai eficientă, mai ecologică şi mai inteligentă de căi ferate, căi navigabile interioare şi rute maritime de-a lungul reţelei transeuropene de transport (TEN-T). În plus, proiectele vor consolida culoarele de solidaritate UE-Ucraina, instituite pentru a facilita exporturile şi importurile Ucrainei.

Citeşte şi: Europa îşi reduce dependenţa de petrolul rusesc – Black News

Principalele conexiuni feroviare transfrontaliere de-a lungul reţelei centrale TEN-T au fost, de asemenea, prioritare pentru finanţare. Printre acestea se numără în special tunelul de bază Brenner (care leagă Italia şi Austria), Rail Baltica (care leagă cele trei state baltice şi Polonia cu restul Europei), precum şi tronsonul transfrontalier dintre Germania şi Ţările de Jos (Emmerich-Oberhausen), printre altele.

Porturile maritime din Irlanda, Grecia, Spania, Letonia, Lituania, Ţările de Jos şi Polonia vor primi finanţare pentru dezvoltarea alimentării cu energie electrică de la mal în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de navele ancorate.

Pentru a contribui la adaptarea transportului pe căile navigabile interioare la exigenţele viitorului, infrastructura de-a lungul căilor navigabile transfrontaliere Sena-Scheldt dintre Franţa şi Belgia va fi modernizată. Porturile interioare de pe Dunăre şi din bazinele Rinului, cum ar fi Viena şi Andernach, vor beneficia, de asemenea, de o modernizare.

Pentru a spori şi mai mult siguranţa şi interoperabilitatea transportului feroviar din UE, sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS) va fi instalat pe trenuri şi pe liniile de cale ferată din Cehia, Danemarca, Germania, Franţa, Austria şi Slovacia.

Pe şosele, mai multe state membre ale UE vor implementa sisteme şi serviciide transport inteligente (STI), în special STI cooperative (C-ITS) pentru un transport mai sigur şi mai eficient.

Mai multe state membre vor primi sprijin pentru proiectele europene de management al traficului aerian, în vederea creşterii eficienţei transportului aerian şi a creării unui cer unic european.

Cele 107 de proiecte au fost selectate dintr-un total de 353 depuse ca răspuns la cererea de propuneri, publicată în 2022. Finanţarea UE va lua forma unor granturi, care vor fi utilizate pentru cofinanţarea costurilor totale ale proiectelor.

Citeşte şi: Două companii americane au primit aprobarea finală pentru a comercializa carne cultivată în laborator – Black News

În cadrul programului MIE – Transporturi pentru perioada 2021-2027, sunt disponibile 25.8 miliarde de euro pentru granturi destinate cofinanţării proiectelor TEN-T în statele membre ale UE. Începând din 2014, MIE a sprijinit aproape 1.300 de proiecte cu un total de 29,4 miliarde de euro în sectorul transporturilor (excluzând selecţia propusă joi).

Alte oportunităţi de finanţare sunt disponibile în cadrul MIE Transporturi, cererea de propuneri din 2023 pentru mobilitatea militară fiind deschisă în prezent până la 21 septembrie 2023, iar cererile de propuneri în cadrul Facilităţii pentru infrastructura pentru combustibili alternativi fiind deschise până la 7 noiembrie 2023. Următoarele cereri de propuneri din cadrul MIE – Transporturi vor fi lansate spre sfârşitul lunii septembrie 2023. 

Tags: 'Mecanismul pentru interconectarea Europei' (MIE)comisia europeanaUniunea Europeană (UE)
Categorii: Știrile zileiU.E.