X

UE are nevoie de soluții alternative pentru a răspunde problemei refugiaţilor (Karin Kneissl)

Uniunea Europeană are nevoie de soluţii mai complexe decât cele aflate în prezent în discuţie pentru a răspunde problemei refugiaţilor, a declarat ministrul de externe al Austriei, Karin Kneissl, cu prilejul unei vizite efectuate marţi la Bratislava, transmite dpa.

Având în vedere schimbările demografice uriaşe din principalele ţări de origine, Uniunea Europeană are nevoie de ‘soluţii comune care nu pot fi reduse pur şi simplu la cote’, a afirmat şefa diplomaţiei austriece, în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului în noul guvern de dreapta de la Viena, potrivit agerpres.

O opinie similară a exprimat şi interlocutorul său, secretarul de stat slovac pentru afaceri europene, Ivan Korcok, potrivit căruia sistemul de cote nu funcţionează întrucât nu ţine seama de dorinţele majorităţii refugiaţilor, care vor să se stabilească în state bogate din UE, nu în ţări precum Slovacia, de pildă.

Citește și : Serviciile secrete israeliene au contribuit la prevenirea a zeci de atacuri teroriste în Europa (Netanyahu)

Slovacia a fost primul stat membru al UE care a atacat în 2015, fără succes însă, la Curtea de Justiţiei a UE, mecanismul de redistribuire prin cote a solicitanţilor de azil în interiorul blocului comunitar.

În opinia ministrului austriac, Slovacia a găsit alte căi de a-şi arăta bunăvoinţa în problema migraţiei, cum ar fi prin finanţarea protecţiei frontierelor şi a unor programe pentru refugiaţi în alte state.

În aceeaşi conferinţă de presă, oficialul slovac a criticat însă intenţia Vienei de a tăia alocaţiile pentru copiii care trăiesc în alte state europene şi ai căror părinţi din state ale UE lucrează în Austria, cerând să fie respectat principiul nediscriminării, informează Reuters.

Noul guvern de coaliţie de la Viena a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să taie alocaţiile pentru copiii care trăiesc în străinătate, executivul austriac considerând că măsura nu încalcă regulile Uniunii Europene privind interzicerea discriminării. În prezent, alocaţiile transferate de Austria încep de la 114 euro pe lună pentru un singur copil. În 2016, Austria a transferat 273 milioane de euro drept alocaţii pentru 132.000 de copii care trăiesc în state din UE şi din Spaţiul Economic European (SEE).

Est-europenii formează o mare parte din forţa de muncă din Austria în sectoare precum sănătatea şi construcţiile, însă mulţi din aceşti angajaţi şi-au lăsat familiile şi copii în ţările de unde provin şi unde salariile sunt semnificativ mai mici.

‘Cetăţenii noştri care lucrează în Austria, şi lucrează acolo în mod legal, plătesc contribuţii la fondurile austriece, prin urmare ne aşteptăm ca ei să primească beneficii adecvate de la aceste fonduri’, a declarat Korcok, în conferinţa de presă comună.

La rândul său, ministrul austriac a declarat că ţara sa va încerca să obţină o modificare la nivel european, astfel încât alocaţiile pentru copii să reflecte standardele de trai, nivelul prestaţiilor sociale şi puterea de cumpărare din fiecare ţară.

‘Noi, diplomaţii, am convenit că ar trebui să lăsăm uşa deschisă pentru miniştrii afacerilor sociale să discute această problemă’, a indicat ea.

Tags: AustriabratislavaKarin Kneisslrefugiatiuniunea europeanaViena
Categorii: Diaspora