UE nu recomandă trimiterea de instructori militari în Ucraina

Publicat:

UE nu recomandă trimiterea de instructori militari în Ucraina

Instruirea trupelor ucrainene de către statele membre trebuie să fie mai bine adaptată la nevoile Kievului, consideră serviciul diplomatic al Uniunii Europene (UE), care s-a abţinut să recomande trimiterea de instructori militari în ţara devastată de război, potrivit unui raport publicat sâmbătă de săptămânalul german Welt am Sonntag, citat de Reuters.

„Este esenţial ca formarea soldaţilor din forţele armate ucrainene să se axeze pe echipamentele pe care le vor utiliza în luptă”, se arată în analiza programului de formare a trupelor ucrainene (EUMAM), care precizează că miniştrii europeni ai apărării vor discuta acest subiect săptămâna viitoare, potrivit stiripesurse.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Instruirea este complicată în special de cantitatea limitată de echipamente din epoca sovietică deţinute de statele membre, notează raportul, care amână de asemenea instruirea trupelor în Ucraina, o cerere făcută de Kiev în luna mai.

Deşi este posibilă desfăşurarea de instructori EUMAM în centre de instruire din Ucraina, departe de linia frontului, „pe o bază ad hoc”, raportul nu recomandă trimiterea de instructori în ţara atacată de Rusia.

„Este foarte probabil ca Rusia să perceapă prezenţa militară a UE pe teritoriul ucrainean drept o provocare”, se arată în raport.

„Nivelul de risc la care ar fi expus personalul desfăşurat ar fi cel mai ridicat, deoarece Rusia ar putea lovi întregul teritoriu ucrainean cu dronele sau rachetele sale”, adaugă raportul.

Efortul logistic necesar pentru ca instructorii europeni să poată fi evacuaţi de urgenţă şi să poată locui şi lucra în locuri fortificate ar fi considerabil, mai ales că nu ar putea fi instituite măsuri de protecţie împotriva atacurilor aeriene, adaugă raportul.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Cu toate acestea, raportul recomandă înfiinţarea unei celule de coordonare la Kiev şi, dacă este posibil, mutarea centrelor de instruire mai aproape de frontiera ucraineană, precum şi formarea unui număr mai mare de instructori ucraineni.

Misiunea EUMAM, lansată în noiembrie 2022, a instruit aproximativ 60 000 de soldaţi ucraineni, în principal în Polonia şi Germania, şi urmează să fie prelungită pentru încă doi ani la mijlocul lunii noiembrie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În Republica Moldova va fi creat ‘Registrul Fermierilor’

În Republica Moldova va fi creat 'Registrul Fermierilor' În Republica Moldova va fi creat un Sistem integrat de administrare și control destinat gestionării și monitorizării...

Stoianoglo: Următoarea noastră provocare este să adunăm semnăturile și depuse la CEC pentru validare

Stoianoglo: Următoarea noastră provocare este să adunăm semnăturile și depuse la CEC pentru validare Grupul de inițiativă pentru susținerea candidaturii lui Alexandr Stoianoglo la funcția...

Tarlev, sigur că va aduna semnăturile necesare pentru prezidențiale

Tarlev, sigur că va aduna semnăturile necesare pentru prezidențiale Grupul de inițiativă pentru susținerea candidaturii lui Vasile Tarlev la funcția de președinte al Republicii Moldova...

Carlos Alcaraz, jucătorul de tenis cel mai bine plătit în 2024, potrivit revistei Forbes

Carlos Alcaraz, jucătorul de tenis cel mai bine plătit în 2024, potrivit revistei Forbes Spaniolul Carlos Alcaraz se află în fruntea listei celor mai bine...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.