X

UE oferă 40 de automobile și 100 camere de corp pentru IGP

UE oferă 40 de automobile și 100 camere de corp pentru IGP

Inspectoratului General al Poliției (IGP) a primit astăzi din partea Uniunii Europene 40 de autovehicule de patrulare și 100 camere de corp. Donația a fost oferită în cadrul unui proiect finanțat de UE și implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova, informează Moldpres.

Donația, în valoare de 660 mii de euro, are drept scop consolidarea capacităților poliției de a răspunde prompt în situații de urgență și de a proteja drepturile persoanelor din comunitățile locale. Automobilele de patrulare vor fi repartizate pe teritoriul țării pentru a consolida capacitățile IGP de a răspunde în timp util la orice situație de urgență. Totodată, camerele video corporale vor spori responsabilitatea poliției și vor contribui la sporirea transparenței interacțiunilor.

Citeşte şi: Declaraţia finală a summitului NATO menţionează importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi sprijinul pentru Republica Moldova – Stiripesurse.md

Ceremonia de predare-primire a avut loc la sediul IGP din Chișinău, la care a participat și Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și șeful de programe al OIM Moldova, Damien Fresnel.

UE oferă 40 de automobile și 100 camere de corp pentru IGP

„Acest generos suport din partea UE are menirea să răspundă nevoilor stridente exprimate de autoritățile naționale în contextul situațiilor de urgență – criza refugiaților, securizarea frontierelor, liniile de solidaritate și criza energetică. Acesta va consolida în continuare capacitățile naționale în conformitate cu acquis-ul UE și va spori încrederea cetățenilor prin dezvoltarea poliției comunitare. Donația de astăzi reflectă angajamentele comune UE-Moldova de a spori protecția celor mai vulnerabili, fie ei moldoveni sau refugiați, și de a oferi polițiștilor și polițistelor din Moldova cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea într-un mediu solicitant și în continuă schimbare. Suntem convinși că asistența acordată astăzi va contribui la continuarea dezvoltării unei poliții moderne, responsabile și digitale, care aplică legile și este mai aproape de cetățenii săi”, a declarat Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a mulțumit partenerilor pentru suportul acordat. Oficialul a subliniat că donația va spori mobilitatea polițiștilor și va crește siguranța în societate. „Republica Moldova și-a reafirmat rolul crucial de punte între Uniunea Europeană și Ucraina, facilitând evacuarea și tranzitul în siguranță al persoanelor afectate de conflict. Proiectul nostru continuă să acorde prioritate oferirii unor condiții demne de găzduire, asistență medicală de urgență, protecție și rute de tranzit sigure pentru refugiații ucraineni care caută siguranță și stabilitate. Vă mulțumim pentru cooperarea, angajamentul și colaborarea acordată pentru a ne consolida încrederea, pentru a oferi sprijin persoanelor care fug de teroare, ca să găsească un refugiu sigur în comunitățile noastre locale”, a afirmat Adrian Efros.

UE oferă 40 de automobile și 100 camere de corp pentru IGP

„Republica Moldova a fost o gazdă deosebit de primitoare și receptivă la nevoile umanitare enorme din februarie 2022. Pe măsură ce războiul intră într-o fază prelungită, amploarea nevoilor umanitare rămâne uriașă. Intensificarea măsurilor de gestionare a frontierelor, cu sprijinul financiar generos și continuu al Uniunii Europene, va permite furnizarea de asistență și protecție persoanelor afectate de conflict care traversează frontierele”, a remarcat  Damien Fresnel, șef de Programe OIM Moldova.

La rândul său, șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a specificat că autovehiculele vor fi distribuite în localitățile adiacente frontierei. „Trebuie sa demonstrăm calitatea proceselor de lucru, întrucât siguranța cetățenilor este primordială. Mulțumit partenerilor pentru suportul acordat”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

UE oferă 40 de automobile și 100 camere de corp pentru IGP

Donația a fost efectuată în cadrul proiectului finanțat de UE în valoare de 15 milioane de euro „Sprijinirea protecției, tranzitului, întoarcerii voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor Parteneriatului Estic și a cetățenilor din țările terțe afectați de conflictul din Ucraina”, ca parte a eforturilor comune ale UE și OIM de a sprijini Ministerul Afacerilor Interne și agențiile sale specializate în asigurarea căilor pentru migrația legală și securitatea frontierelor, precum și în protejarea drepturilor refugiaților în timpul șederii prelungite în Moldova din cauza războiului desfășurat la scară largă pe teritoriul Ucrainei.

În Europa, R. Moldova este printre statele care primesc cei mai mulți refugiați care au părăsit Ucraina din cauza războiului. Peste 1,1 milioane de persoane din Ucraina au intrat pe teritoriul Republicii Moldova începând cu 24 februarie 2022, dintre care aproximativ 120 000 încă locuiesc în țară.

Tags: Adrian EfroscamereInspectoratului General al Poliției (IGP)masiniOliver VarhelyiOrganizaţia Internaţionala pentru Migraţie (OIM)UE
Știrile zilei