X

UE plănuiește o restructurare radicală a bugetului comun

UE plănuiește o restructurare radicală a bugetului comun

Comisia Europeană ar urma să restructureze radical bugetul comun, pentru a evita prea multă birocrație pentru a face UE mai puternică.

Potrivit unei prezentări interne consultate de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Ccomisia Europeană plănuiește o restructurare masivă a bugetului comun, astfel ca în viitor să fie doar patru linii bugetare, potrivit stiripesurse.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Subvențiile pentru fermieri și fondurile structurale ar trebui eliminate și transferate statelor membre. Aceste două capitole reprezintă circa o treime din bugetul european de aproximativ 140 de miliarde de euro pe an.

Bani contra reforme

Pentru a obține banii de la buget, statele membre trebuie să propună planuri naționale, iar Comisia Europeană va da fonduri doar dacă statele își îndeplinesc aceste planuri. Este posibil, de exemplu, ca statele membre să fie nevoite să promoveze agricultura ecologică pentru a continua să primească subvenții agricole. Un alt exemplu este ajutorul pentru noile linii de cale ferată: acesta ar putea fi acordat doar dacă statele membre își simplifică procedurile de achiziții publice, notează FAZ, preluat de Focus.de.

Noul sistem prezintă un avantaj pentru statele membre: vor putea decide mai ușor pentru ce își folosesc resursele. Pentru UE, noul plan ar face negocierile pentru un nou buget mult mai puțin birocratice: în loc de un total de 530 de planuri diferite, ar exista doar 27 – un plan național pentru fiecare stat membru. De asemenea, fondurile ar putea fi mutate mai flexibil de la un plan la altul.

Comisia: “Doar brainstorming”

Draftul are și un dezavantaj mare: UE ar avea o putere și mai mare asupra plăților, deoarece pentru prima dată acordarea fondurilor ar fi legată de îndeplinirea concretă a unor planuri. Cu toate acestea, Comisia nu ar mai avea nicio influență asupra modului în care statele membre utilizează aceste fonduri. Curtea de Conturi Europeană a criticat în mai multe rânduri planurile de redresare post-Covid, care funcționează tocmai după acest principiu. Riscul de erori și utilizare ineficientă crește dacă UE alocă bani pentru proiecte în avans și nu îi rambursează ulterior.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Un dezavantaj și mai mare ar fi în cazul fondurilor structurale. Acest plan ar “slăbi politica de coeziune”, a declarat pentru FAZ Vasco Alves Cordeiro, președintele portughez al Comitetului European al Regiunilor. “Nu pune regiunile în centrul politicilor, le elimină în mod scandalos”.

Comisia nu a vrut să comenteze informația, precizând că a fost doar “un brainstorming”, o decizie finală nu a fost încă luată. 

Tags: birocratiebugetcomisia europeanaUE
Externe