X

UE pledează pentru mediere internaţională în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reafirmat sâmbătă sprijinul său pentru un efort internaţional concertat care să aplaneze tensiunile dintre Armenia şi Azerbaidjan, tensiuni încă puternice după războiul din toamna anului trecut, informează AFP, potrivit agerpres.  

În vizită la Erevan, Michel a subliniat că UE încurajează Grupul de la Minsk, coprezidat de SUA, Rusia şi Franţa, să-şi asume responsabilităţi şi să abordeze subiectele care provoacă tensiuni între cele două ţări din Caucaz.

Citește și : Zece copii de jihadişti au fost repatriaţi în Belgia din Siria

Diplomatul european a subliniat în special “importanţa de a evita escaladarea verbală” şi “problema prizonierilor” de război armeni deţinuţi de Azerbaidjan.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat timp de şase săptămâni într-un război sângeros în toamna lui 2020 pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah. Conflictul, care a dus la o înfrângere militară a Armeniei, a făcut peste 6.500 de morţi.

Superior din punct de vedere tehnologic, Azerbaidjanul a învins trupele armene şi a recuperat, în urma unui armistiţiu mediat de Rusia, controlul asupra unei părţi din Nagorno-Karabah, dar şi asupra mai multor districte pe care nu le mai controla după mai bine de 30 de ani şi un prim război.

De mai multe ori în ultimele luni, tensiunile au degenerat între cele două ţări, Erevanul acuzând forţele azere că încearcă să-şi impună controlul asupra unor noi teritorii.

Citește și : Turnul Eiffel a fost redeschis după opt luni de la închiderea sa din cauza pandemiei

Grupul de la Minsk, înfiinţat în 1992, este aproape inactiv după armistiţiul încheiat toamna trecută, preşedintele azer Ilham Aliev estimând că diferendul a fost soluţionat.

Aflat în prezent în turneu în Caucazul de Sud, Charles Michel urmează să aibă o întrevedere cu Aliev la Baku, duminică, iar luni se va întâlni cu preşedinţii georgian, moldovean şi ucrainean la Batumi, în Georgia.

Tags: Charles MichelGrupul de la MinskrusiaSUAUE
Categorii: Știrile zilei