UE propune un compromis privind transporturile de medicamente dinspre UK spre Irlanda de Nord

Publicat:

Uniunea Europeană a propus vineri o serie de măsuri care vizează asigurarea continuităţii aprovizionării pe termen lung a Irlandei de Nord cu medicamente dinspre Marea Britanie, în încercarea de a dezamorsa tensiunile post-Brexit cu Londra, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Comisia Europeană a adoptat o propunere legislativă care garantează că toată lumea în Irlanda de Nord va avea acces la aceleaşi medicamente, cu acelaşi timp de aşteptare, ca în restul Regatului Unit”, a anunţat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic.


Citeşte şi: Elon Musk spune că el și familia lui sunt vaccinați, dar că obligativitatea vaccinării este o ‘eroziune a libertății’ – Black News

De partea sa, ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, i-a solicitat Uniunii Europene să încerce să găsească, la începutul anului viitor, o soluţie legată de protocolul nord-irlandez al Acordului de retragere a Regatului Unit din UE, subliniind că în mai multe domenii acoperite de protocol nu s-au înregistrat progrese suficiente.

Frost a spus că ”principalul domeniu de progres a fost furnizarea de medicamente către Irlanda de Nord”, dar progresele au fost ”mult mai mici” în privinţa procedurilor vamale şi altor aranjamente legate de bunurile transportate între Marea Britanie şi Irlanda de Nord.

”Este dezamăgitor că nu a fost posibil să se ajungă la un acord provizoriu cuprinzător în acest an. O soluţie trebuie să fie găsită urgent la începutul anului viitor. Atât timp cât nu există o soluţie agreată, rămânem pregătiţi să folosim mecanismul de salvgardare prevăzut în articolul 16 (al protocolului nord-irlandez – n.red.) dacă aceasta este singura modalitate de a proteja prosperitatea şi stabilitatea Irlandei de Nord şi a populaţiei sale ”, a subliniat oficialul de la Londra.

Protocolul nord-irlandez prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a UE), care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, controale care se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Londra a ameninţat în mai multe rânduri că va activa articolul 16 al acestui protocol care permite suspendarea anumitor prevederi, în special în caz de ”mari dificultăţi economice”. Britanicii acuză că acest protocol se află la originea dificultăţilor de aprovizionare în Irlanda de Nord.

Citeşte şi: Fostul premier slovac a fost ARESTAT – Black News

Dificultăţile apărute în transportul unor mărfuri către provincia Irlanda de Nord au determinat Londra să solicite în mod repetat schimbarea unor părţi din protocol şi să ameninţe cu activarea măsurilor de salvgardare prevăzute în acord dacă UE nu reuşeşte să accepte modificarea textului.

În luna octombrie, Comisia Europeană i-a propus Londrei un set de măsuri care ar diminua birocraţia vamală, ar reduce cu 80% controalele asupra produselor lactate, cărnii şi altor mărfuri alimentare britanice şi ar asigura un flux de medicamente fără sincope. Londra susţine însă că măsurile propuse nu sunt suficient de ambiţioase.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.