X

UE pune Albania şi Macedonia de Nord în ‘joc de glezne’: ‘Întrebarea nu este dacă, ci când’

Uniunea Europeană trebuie să angajeze negocieri pentru aderarea Macedoniei de Nord şi Albaniei, dar nicio decizie nu va fi luată în următoarele zile, întrucât unele state blochează adoptarea unei hotărâri în acest sens, a avertizat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de AFP, potrivit agerpres.

‘Eu personal cred că o singură decizie este de luat: angajarea de negocieri cu Macedonia de Nord şi Albania, aşa cum a recomandat Comisia Europeană’, a afirmat Donald Tusk după o întâlnire cu preşedintele macedonean Stevo Pendarovski la Bruxelles.

Citeşte şi: SUA au cerut OFICIAL autorităților britanice extrădarea lui Julian Assange

‘Dar trebuie să fim oneşti cu voi: nu toate statele membre sunt pregătite să ia decizia de a începe aceste negocieri în zilele următoare’, a avertizat el.

‘Astăzi întrebarea nu mai este dacă, ci când’, a subliniat preşedintele Consiliului European. ‘Dacă sunt prudent, ştiu că efortul de a ajunge la un consens între cele 28 de state membre durează uneori mai mult decât mi-aş dori’, a explicat Donald Tusk.

Ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, a susţinut poziţia exprimată de Tusk. ‘UE trebuie să-şi respecte angajamentele faţă de Macedonia de Nord şi Albania’, a afirmat el într-un mesaj postat miercuri pe contul său de Twitter.

Alte 13 state membre – Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Italia, Bulgaria, Malta, Austria, Croaţia, Slovenia, Polonia şi Slovacia – au cerut deschiderea negocierilor de aderare cu cele două ţări candidate într-o declaraţie comună.

Citeşte şi: Shinzo Abe ajunge la Teheran, fiind primul premier nipon care vizitează Iranul în ultimii 41 de ani

Dar mai multe state membre, între care Franţa, nu exprimă entuziasm faţă de perspectivele de aderare ale ţărilor din Balcanii de Vest. Acestea consideră că UE a comis o eroare acordând o intrare rapidă în ultimii 15 ani ţărilor din Europa de Est.

O primă dezbatere este prevăzută pentru lunea viitoare în cursul unei reuniuni a miniştrilor de externe din cadrul UE la Luxemburg.

Comisia Europeană pledează pentru deschiderea rapidă a acestor negocieri şi va ‘face tot posibilul pentru a lua o decizie în această vară’, a promis săptămâna trecută preşedintelui executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, după o întâlnire la Bruxelles cu premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev.

Tags: AlbaniaBalcanii de vestcomisia europeanaDonald TuskJean-Claude JunckerLuxemburgMacedonia de NordStevo PendarovskiUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora