X

UE va răspunde taxelor SUA în mod ‘hotărât şi unit’ – Merkel

Uniunea Europeană va răspunde în mod ‘hotărât şi unit’ dacă SUA vor impune taxe vamale pe importurile de oţel şi aluminiu, a avertizat joi cancelarul german Angela Merkel aflată într-o vizită la Lisabona, informează AFP, potrivit agerpres.

Ţările membre ale UE au convenit ‘să reacţioneze într-un mod inteligent, hotărât şi unit’, a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă cu omologul său portughez Antonio Costa. Sancţiunile examinate de preşedintele american Donald Trump ‘contravin normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului’ (OMC), a subliniat ea.

Vezi şi: SUA. Au apărut primele imagini luate din telefonul atacatorului din Parkland – VIDEO

Cu toate acestea, cancelarul german a adăugat că nu doreşte să anticipeze reacţia europeană ‘întrucât nu cunoaştem încă decizia americană’.

Donald Trump urmează să confirme dacă SUA vor aplica sau nu taxe vamale suplimentare de 25% pentru importurile de oţel şi de 10% pentru cele de aluminiu, în cazul importurilor provenite din statele UE. El acordase Uniunii Europene o scutire temporară care expiră vineri.

Citeşte şi: CEDO condamnă România pentru presupusele centre de detenţie secrete ale CIA

Potrivit Wall Street Journal, administraţia americană ar urma să aprobe aplicarea acestor tarife vamale încă de joi.

La Berlin, ministrul de externe german Heiko Maas a protestat împotriva oricărei reveniri la măsurile protecţioniste în comerţul internaţional, în cadrul unei întâlniri cu omologul său chinez Wang Yi. ‘Nu avem niciun interes să mergem înapoi în politica comercială. Pentru a fi clar, protecţionismul şi închiderea în faţa liberului schimb nu trebuie să prevaleze’, a insistat el. 

Tags: Angela MerkelAntonio CostaDonald TrumpgermanialisabonaSUAUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora