UE reacționează la ultimul anunț al Iranului

Publicat:

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat luni că ”regretă profund” ultimul anunţ al Iranului referitor la ridicarea tuturor plafoanelor privind îmbogăţirea uraniului, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Punerea completă în aplicare de către toţi a acordului privind programul nuclear este acum mai importantă ca oricând, pentru stabilitatea regională şi securitatea mondială”, a postat Borrell pe Twitter.


Citește și: Trump amenință Irakul cu sancţiuni severe

El a mai spus că “discută cu toţi participanţii cu privire la calea de urmat”.

Înaltul reprezentant a subliniat că UE se va baza pe munca Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a evalua consecinţele.

“Trebuie să avem încredere şi să vedem ce zice Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică despre faptele din teren”, a explicat Peter Stano, purtătorul său de cuvânt, în cadrul briefingului de presă cotidian al Comisiei Europene.

Duminică, Josep Borrell i-a lansat o invitaţie ministrului iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, să vină la Bruxelles, făcând apel la o nouă “detensionare” a situaţiei din Orientul Mijlociu.

“Există o înţelegere mutuală că angajamentul ar trebui să continue, dar ţine de iranieni să ne spună cum vor să procedeze”, a spus Peter Stano.

Purtătorul de cuvânt a mai subliniat că “a existat multă activitate, multe apeluri telefonice”.

Ambasadorii ţărilor NATO se vor reuni de altfel luni după-amiază pentru a discuta despre criza dintre SUA şi Iran.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, urmează să susţină o declaraţie de presă în jurul orei 16.30 (15.30 GMT).

Iranul a anunţat duminică o nouă diminuare a angajamentelor asumate prin acordul nuclear internaţional încheiat în 2015, renunţând şi la ultima restricţie din acest acord pe care încă o mai respecta, şi anume limitarea numărului de centrifuge.

Vezi și: Lista completă a câștigătorilor Globurilor de Aur 2020

Teheranul îşi va continua programul nuclear fără nicio limitare, inclusiv fără o limitare a îmbogăţirii uraniului, precizează guvernul iranian într-o declaraţie. În schimb, va fi menţinută cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Iranul ar putea reveni la respectarea angajamentelor asumate în cadrul acordului nuclear dacă SUA vor ridica sancţiunile împotriva Teheranului.

Acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, care au urmărit astfel să împiedice Iranul să se apropie de obţinerea unei bombe nucleare, a fost mereu în pericol de când preşedintele american Donald Trump a retras SUA, în 2018, din această înţelegere şi a reintrodus sancţiunile împotriva Iranului, care de atunci şi-a diminuat treptat angajamentele asumate în document.

Noile tensiuni create de uciderea de către SUA a generalului Qassem Soleimani par să fi grăbit decizia Teheranului de a nu mai respecta limitările din acord.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.